Detta talar för Demokraterna i höstens USA-val

Starka förtroendesiffror för Demokraterna samtidigt som president Donald Trumps coronastrategi ses som ett misslyckande kan leda Biden till seger i höstens amerikanska presidentval. Men inför veckans konvent är partiet fortfarande djupt splittrat och saknar tillsynes en strukturerad kampanj, enligt en expert.

Kan Demokraternas presidentkandidat Joe Biden få i gång sin valkampanj i och med veckans partikonvent? Bild från i torsdags.

Kan Demokraternas presidentkandidat Joe Biden få i gång sin valkampanj i och med veckans partikonvent? Bild från i torsdags.

Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

Politik2020-08-17 05:30

När Demokratiska partiet åtminstone virtuellt samlas i veckan är det för att välja Joe Biden till presidentkandidat och kicka igång höstens valrörelse.

Mycket ser för närvarande ut att vara till Demokraternas fördel.

– Deras kärnfrågor och de områden där de traditionellt är starka är det som står högt på dagordningen och som väljarna pekar ut som de viktigaste i årets val, som sjukvård och minoritetsfrågor, säger Frida Stranne, statsvetare och forskare vid Högskolan i Halmstad med inriktning på amerikansk politik.

Hon säger att många i USA farit väldigt illa av pandemin och dess ekonomiska konsekvenser.

– Det har synliggjort svagheter i det amerikanska systemet och hur sårbara vissa grupper är.

Trumps coronahantering

Trumps hantering av pandemin har spelat demokraterna i händerna, säger hon.

– Biden har fått ökade förtroendesiffror i takt med att Trump uppfattats ha misslyckats med sin strategi mot covid-19 och genom bristande ledarskap under våren. Några uttalanden från Trump har fått framför allt mittenrepublikaner att tappa förtroendet för honom även om de gillar exempelvis hans skattepolitik.

Att Biden valt en kvinna till sin vicepresidentkandidat kan leda till att frågor som kvinnor traditionellt anser är viktiga hamnar på agendan och öka intresset bland kvinnliga väljare. 60 procent av de tillfrågade kvinnorna i en opinionsundersökning av Reuters/Ipsos har en positiv bild av Harris, medan 53 procent säger samma sak om Biden.

– Kvinnor är en betydande väljargrupp – de är både fler rent faktiskt och röstar i högre utsträckning än män, säger Stranne.

Splittrat parti

Även om mycket talar för Joe Biden och Demokraterna finns det många skäl för partiet att inte ta något för givet. Den djupa interna splittringen är ett av dem.

– Den progressiva vänstern kräver inflytande över den ekonomiska politiken och stora förändringar i exempelvis sjukvårdsförsäkringar, medan mer traditionella mittendemokrater inte alls vill ha en sådan utveckling.

Att Biden inte är någon stark debattör under en tid då det samtidigt inte är möjligt att hålla torgmöten och vara nära väljarna kan bli ett problem för honom då det brukar ses som hans styrka.

– Det är svårt att säga härifrån men det ser inte heller ut som att Demokraterna har en så välstrukturerad och stark kampanj i de delstater som de måste vinna.

"Saknas något i Bidens tilltal"

Stranne pekar också på att Donald Trump har ett visst övertag i sin kampanj då han under lång tid arbetat aktivt för att entusiasmera sina anhängare.

– Det känns som det fortfarande finns tid att få igång en bra kampanj men det saknas något i Bidens tilltal som exempelvis Bernie Sanders varit bra på, säger Stranne och säger att Sanders har haft ett modernt och aktivt sätt att kommunicera med sina väljare, till skillnad från Biden.

– Det är också svårt att möta en kandidat som Trump, som inte drar sig för att ljuga eller håna och förlöjliga sin motståndare. Sakfrågorna hamnar lätt i skymundan och det förlorar Biden sannolikt på, säger Frida Stranne.

Fakta: Joe Biden

Joe Biden, 77 år, var Barack Obamas vicepresident i åtta år. Innan dess var han sin hemstat Delawares senator i 36 år.

Mittenpolitikern Biden talar ofta om sin erfarenhet, sin breda utrikespolitiska kunskap och sin arbetarbakgrund (han är från gruvstaden Scranton i Pennsylvania och hans släktingar jobbade inom gruvindustrin). Han har fått stöd från viktiga fackförbund och tros därmed kunna ge president Donald Trump en match om stödet från USA:s vita arbetare.

Den frispråkige Biden har en del skelett i garderoben. Tidigt i sin karriär plagierade han ett tal och i fjol anklagades han av flera kvinnor för att vara för närgången.


Fakta: Tiden fram till presidentvalet

Några hålldatum för valrörelsen:

Augusti:

17–20 Demokraternas partikonvent i Milwaukee i Wisconsin

24–27 Republikanernas partikonvent i Charlotte i North Carolina och i Jacksonville i Florida

September:

29: Debatt mellan presidentkandidaterna i South Bend i Indiana

Oktober:

7: Debatt mellan vicepresidentkandidaterna i Salt Lake City i Utah

15: Debatt mellan presidentkandidaterna i Ann Arbor i Michigan

22: Debatt mellan presidentkandidaterna i Nashville i Tennessee

November:

3: President-, kongress- och delstatsval

Källor: 270towin,com, The New York Times med flera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!