EU-basen om vaccinet: Vi var sena

Vi var sena och för optimistiska, erkänner EU-basen Ursula von der Leyen om arbetet med att ordna vaccin till alla. Fast det hade varit ännu värre om alla hade gått sin egen väg, tycker hon i en debatt i Bryssel.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ska tala om coronaläget i EU-parlamentet. Arkivfoto.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ska tala om coronaläget i EU-parlamentet. Arkivfoto.

Foto: Francois Walschaerts/AP/TT

Politik2021-02-10 06:21

Inför EU-parlamentets ledamöter säger sig kommissionsordföranden fortfarande ha gott hopp om att nå EU:s mål: att 70 procent av den vuxna befolkningen ska vara vaccinerad mot covid-19 innan sommaren är slut.

– Vi ska arbeta så hårt vi kan, lovar von der Leyen, som är öppen med att allt ännu inte fungerat på bästa sätt.

– Vi var sena, vi var för optimistiska och vi hade kanske för stor tilltro till att vi skulle få vad vi hade beställt. Vi måste fråga oss varför och vilka erfarenheter vi kan dra av det, säger tyskan.

"Slutet för EU"

Samtidigt är hon fortsatt övertygad om att det var rätt av EU-kommissionen att göra gemensam sak när det gäller att ordna vaccin.

– Jag kan inte föreställa mig vad som hade hänt om bara några stora hade rusat iväg på egen hand och alla andra lämnats bakom. Vad hade det inneburit för vår inre marknad? Det hade varit slutet för vår union, tror von der Leyen.

Åsikten delas av Pascal Canfin, fransk liberal och tung ordförande i EU-parlamentets hälso- och miljöutskott. Han ger inte mycket för de kritiker som tycker att det vore bättre om alla EU-länder på egen hand hade förhandlat med de stora läkemedelsbolagen om vaccin för covid-19.

– Inget är perfekt – men åtminstone har vi sluppit konkurrera med varandra, sade Canfin på ett webbhållet seminarium i måndags, inför dagens debatt.

Byråkratiskt?

Kritiken mot EU-agerandet har annars varit stark på sistone, inte minst i Tyskland. Att länder som Storbritannien, Israel och USA kommit i gång med vaccineringen betydligt snabbare än EU-länderna har väckt irritation.

EU har anklagats för att ha varit för byråkratiskt när det gäller att godkänna vaccin och för snålt när det gäller att förhandla om priser och villkor.

Kommissionen betonar ändå att man gör så gott man kan.

– Vi kommer att fortsätta arbeta dag och natt. 26 miljoner vaccindoser har levererats till EU-länderna sedan i december. 17 miljoner européer har vaccinerats. Takten kan och borde ökas och vi gör vårt bästa för att det ska ske, säger hälsoansvariga kommissionären Stella Kyriakides när hon avslutar onsdagens parlamentsdebatt.

"Beklagar djupt"

Vaccinhanteringen har även lett till att kommissionsordförande von der Leyen blivit personligen ifrågasatt för sin ledarförmåga. Många frågor har ställts kring en rejäl blunder härom veckan när kommissionen alltför hastigt tog beslut om gränskontroller till Nordirland – något som man snabbt tvingades backa från.

– Jag beklagar djupt det som hände, men i slutändan fick vi det på rätt sätt, hävdar von der Leyen nu.

På sina håll funderas samtidigt på om kritiken mot henne även har en helt annan grund.

– Man kritiserar att hon centraliserar och det sägs att hon har kontrollbehov. Men om en man gjorde det skulle det heta att han visar prov på ledarskap och vet vad han vill, säger Philippe Lamberts, belgisk gruppledare för EU-parlamentets gröna partigrupp till tidningen Le Soir.

Fakta: EU och vaccinet

EU-kommissionen har för EU-ländernas räkning förhandlat fram beställningar på totalt drygt två miljarder vaccindoser.

Hittills har dock endast tre av de beställda vaccinen – från Pfizer Biontech, Moderna och Astra Zeneca – godkänts av läkemedelsmyndigheten EMA och börjat levereras till medlemsländerna.

Alla de tre bolagen har dessutom fått skära ner sin utlovade leveranser under början av 2021 på grund av produktionsproblem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!