Redan i mars ska förslagen komma, lovar kommissionsordförande Ursula von der Leyen i ett framträdande inför tyska konservativa EU-parlamentsledamöter på måndagen.
Via Twitter gav hon sedan något fler detaljer om att "passen" ska innehålla:
– bevis på att en person har vaccinerats
– resultat från tester för dem som ännu inte kunnat få något vaccin
– information om tillfrisknande från covid-19
"Dataskydd, säkerhet och integritet kommer att respekteras", lovar von der Leyen.
Få i gång turismen
Tanken på ett vaccinpass eller -certifikat har väckts av flera stora turistländer i södra Europa som trycker på för att få till stånd något som kan underlätta resandet när coronapandemins mest akuta skede är över.
När EU-ländernas stats- och regeringschefer diskuterade frågan vid sitt toppmöte via webben i förra veckan enades man om att låta EU-kommissionen samordna vilka uppgifter som bör finnas med och på vilket sätt. Samtidigt betonades att det fortsatt kommer att bli upp till varje medlemsland att avgöra till vad och hur man vill använda vaccinpassen.
Förslaget från EU-kommissionen läggs fram den 17 mars, meddelar kommissionären Margaritis Schinas via Twitter. Därmed kommer EU-ländernas ledare att kunna diskutera frågan vid sitt nästa toppmöte i Brysseln, den 25-26 mars.
Tysk-fransk tvekan
EU:s två tyngsta medlemmar har tvekat kring certifikaten av olika skäl.
I Tyskland finns oro över integriteten och hur personuppgifter kan hanteras på ett säkert sätt. I Frankrike har president Emmanuel Macron varnat för att exempelvis ungdomar riskerar att drabbas oförskyllt, eftersom de står längst bak i vaccineringsköerna.
– Jag kommer aldrig att tillåta att tillträde till ett eller annat land hänger på något sorts certifikat, sade Macron efter EU-toppmötet i torsdags.
Minst tre månader
EU-kommissionen lovar att förslaget den 17 mars inte "bara" ska bli en rekommendation, men konstaterar samtidigt att mycket fortfarande återstår att reda ut. Det handlar inte minst om det tekniska uppbyggandet av vaccinpasset, som i huvudsak är tänkt att vara en digital produkt. Men det behöver också finnas på papper, för den som exempelvis inte har en modern mobiltelefon.
– Idén är att ha det på plats inom tre månader, om allt går väl. Men minst tre månader kommer att krävas, säger chefstalesmannen Eric Mamer på sin dagliga briefing i Bryssel på måndagen.