EU: Ökad enighet om vaccinpass

Enigheten ökar i EU om nyttan av ett vaccinpass när coronapandemin börjar dra sig tillbaka. Trots vaccinproblemen ligger målet fast om att ha vaccinerat 70 procent vid sommarens slut.

Vaccineringen mot covid-19 står återigen i fokus när EU:s stats- och regeringschefer håller toppmöte via webben. Arkivfoto.

Vaccineringen mot covid-19 står återigen i fokus när EU:s stats- och regeringschefer håller toppmöte via webben. Arkivfoto.

Foto: Matt Stone/AP/TT

Politik2021-02-25 10:05

I ett fortsatt nedstängt Bryssel har EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och rådsordföranden Charles Michel nu lett ytterligare ett toppmöte via webben med de 27 EU-ländernas stats- och regeringschefer.

För några var det en ny erfarenhet: Italiens Mario Draghi och Estlands Kaja Kallas hälsade särskilt välkomna till sina första toppmöten som premiärministrar.

För andra börjar det bli en vana.

– Vi lever alla i ett läge som är fortsatt allvarligt, med fortsatt stor risk för en tredje våg och dessutom gör ju de här muterade varianterna tillvaron ännu mer osäker, sade statsminister Stefan Löfven (S) i en webbhållen pressträff inför mötet.

Fem frågor stod i centrum för torsdagsmötet: hur det går med själva vaccineringen, ländernas olika restriktioner, nya virusvarianter, vaccinpass och solidariteten med andra.

Inte minst från de stora turistländerna i Sydeuropa trycks på för en uppgörelse om ett gemensamt vaccineringscertifikat så fort som möjligt. Arbetet är redan i gång, trots oenighet om hur och när det egentligen ska användas. Avgörande beslut dröjer dock ett tag till.

– Vi kände i kväll att vi är mer och mer eniga om det här viktiga ämnet, säger ändå Michel på presskonferensen efteråt.

Orättvist för unga?

För vaccinpassen behövs information om exempelvis vilka vaccin som används. Från EU-kommissionens sida erbjuds hjälp med samordning och sammankoppling.

– Det här kommer att ta åtminstone tre månader. Det är ett tekniskt arbete som nu måste göras, säger von der Leyen.

Mycket behöver fortsatt utredas, exempelvis om hur vaccinpassen ska hanteras ur integritetssynpunkt, vad som ska gälla för den som ännu inte vaccinerats och hur man kan undvika att passen uppfattas som att vaccineringen är ett krav. Det blir samtidigt upp till varje medlemsland att själv avgöra vad vaccinpassen ska användas till.

Frankrikes president Emmanuel Macron betonar samtidigt på sin presskonferens att man inte vill att vaccinpassen ska bli orättvisa exempelvis för ungdomar, som står längst bak i vaccinkön, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Vaccin till andra

När det gäller solidariteten med andra är frågan hur mycket av sitt beställda vaccin som EU-länderna ska avstå och i stället skicka vidare till fattigare länder. Framför allt handlar det om att hjälpa i Östeuropa, på Balkan och i Afrika.

Frågan är dock inte enkel i många av de EU-länder där ledarna redan pressas av krav på att först vaccinera fler på hemmaplan. Det gör att det än så länge har varit betydligt lättare för EU att bidra med pengar, snarare än rena vaccin.

– I Sveriges fall ska vi fram till halvårsskiftet ha vaccinerat den vuxna befolkningen plus de under 18 som finns i riskgrupper. Sedan har vi tillsammans doser som – om det finns ett överskott – så snabbt som möjligt ska kunna levereras till andra länder. Det är viktigt att vi står upp för det där. Det får inte bara vara tomma ord, sade Löfven inför torsdagsmötet.

En av huvudfrågorna för tillfället är de fortsatt hackande vaccinleveranserna från läkemedelsbolagen.

Hårdare tag mot bolagen är ändå inte aktuellt. EU-ledarna betonar i stället vikten av nära samarbete för att garantera ökad produktion och snabbare leveranser.

Ingen läskedryck

Det exportkontrollsystem som införts har hittills visat att det inte funnits anledning att stoppa några leveranser ut ur EU, anser von der Leyen. Pfizer Biontech står för 95 procent av den vaccinexport som sker ut ur EU och Moderna för större delen av återstoden.

– Och båda lever upp till sina kontrakt, så det är helt ok med oss, säger von der Leyen.

En grupp oroliga EU-länder, bland andra Danmark och Polen, har i ett gemensamt brev till EU-ledningen bett om åtgärder för att öka på produktionen av vaccin i Europa. Det är dock inte helt enkelt – åtminstone inte på kort sikt.

– Det är inte som att tillverka läskedryck. Det här är ganska komplicerade produktioner. Men det är klart att vi alla behöver fundera på hur vi kan få upp takten nu, sade Stefan Löfven inför toppmötet.

EU:s mål är fortsatt att 70 procent av den vuxna befolkningen – över 250 miljoner människor – ska vara vaccinerade när sommaren är över.

– Det är ett mål som fortfarande är fullt möjligt, anser Ursula von der Leyen.

Fakta: EU-ledarnas toppmöte

EU:s stats- och regeringschefer samlas via webben för två dagars toppmöte under torsdagen och fredagen.

Torsdagsmötet inleddes klockan 15, med sedvanligt inspel från EU-parlamentets talman David Sassoli. Därefter handlade allt om coronaläget, med diskussion om allt från vaccinleveranser till gränsstängningar och vaccinpass.

Fredagsdelen inleds klockan 9 med deltagande av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg för inledande samtal om säkerhet och försvar. Därefter ska ledarna även diskutera samarbetet med EU:s "södra grannskap" - länderna i Nordafrika och Mellanöstern. En avslutande presskonferens är beräknad till cirka klockan 12.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!