– Vi har en plan, en plan för den gröna givens industri, som ska göra Europa till den gröna teknikens och industriella innovationens hemort för vägen till nollutsläpp, säger von der Leyen när hon inledningstalar på World Economic Forum i alpstaden Davos i Schweiz.
Hon säger att kommissionen skissar på en plan med fyra ben: reformering av lagstiftning, finansiering, satsningar på kompetens och kunskap samt handel.
Om Europa ska kunna rycka åt sig ledartröjan nu finns det ingen tid att såsa runt, enligt von der Leyen. Den möjlighet som finns att ta initiativet i övergången från en ekonomi och ett samhälle uppbyggt på fossil energi är här och nu.
Fond och brygga
Det stora amerikanska paketet för att bland annat driva på grön omställning har väckt oro i EU eftersom det befaras kunna snedvrida konkurrensen och göra det svårare, till exempel för europeiska biltillverkare att sälja elbilar i USA. Krav på subventioner och statsstöd inom EU och från EU har väckts för att tillverkare här ska klara sig.
Kommissionens ordförande säger att reglerna för statsstöd inom EU ska ses över. Men det räcker inte, många medlemsländer har inte råd med sådana stöd till den egna industrin. Därför aviserar von der Leyen förslag om finansiering på europeisk och gemensam nivå.
Förslag om en fond som kan stödja investeringar har redan utlovats till i sommar, men kommissionen arbetar för närvarande hårt med att få fram något som kan träda in i väntan på att den kan komma på plats. von der Leyen beskriver det som en lösning som kan vara en brygga till en fastare modell.
"Jobba snabbt"
Medan Europas finansfolk lyssnade noga på kommissionsordförandens tal i Davos satt EU-ländernas finansministrar på ett eget möte i Bryssel – utan att höra något av von der Leyens planer.
– Vi hade intensiva egna diskussioner så vi hade inga inspel kring det. Jag hörde bara att hon hade presenterat fyra-fem punkter. Vi får se vad kommissionen kommer fram till och så får vi arbeta med det, säger Elisabeth Svantesson (M) i Bryssel.
De formella förslagen från kommissionen är att vänta inom kort.
– Det finns en väldig vilja hos många ministrar om att vi ska jobba ganska snabbt. Självklart måste vi också göra saker rätt, säger Svantesson.