EU söker sin framtid

Säg till hur ni vill ha det! Maningen kommer från ledningen i EU som nu drar i gång sitt stora konfererande om framtidens union.

Portugals premiärminister António Costa håller upp bekräftelsen på att EU nu kan dra i gång sin stora konferens om unionens framtid.

Portugals premiärminister António Costa håller upp bekräftelsen på att EU nu kan dra i gång sin stora konferens om unionens framtid.

Foto: Johanna Geron/AP/TT

Politik2021-03-10 15:11

EU:s framtidskonferens har stötts och blötts ända sedan Frankrikes president Emmanuel Macron lanserade idén i kampanjandet inför EU-valet 2019.

Tanken är att samla åsikter bland både politiker och allmänhet runt om i Europa för att kunna snitsla ut vägen mot framtiden. Oavsett vad man tycker.

– Vi vet att vi inte alla har samma syn på EU:s framtid. Men just därför är det här så betydande, så vi kan diskutera utan tabun, säger Portugals premiärminister António Costa i ett framträdande i EU-parlamentet.

Uppgörelse nådd

Konferensen har försenats rejält av en lång tvist om hur den ska ledas. EU-parlamentet har kämpat för att ge uppgiften till Belgiens förre premiärminister Guy Verhofstadt, som dock inte fått stöd bland medlemsländerna.

I förra veckan nåddes dock en uppgörelse om ett delat ordförandeskap som nu bekräftats i en ceremoni, där deltagarna tagit till sina vackraste formuleringar.

– I dag bjuder vi in alla européer till att tala ut, säga vilket Europa de vill leva i och forma det och bygga det tillsammans med oss, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

"Ladda om"

Rent praktiskt ska konfererandet ske i form av en rad olika möten, både lokalt och nationellt. Resultat och rekommendationer därifrån ska föras till en storsamling minst en gång i halvåret med EU-parlamentsledamöter, nationella parlamentsledamöter och regeringsföreträdare, men också representanter för fackförbund och samhällsorganisationer.

Vad slutresultatet ska bli råder det delade meningar om. EU-parlamentets talman David Sassoli talar öppet om att samtalen kan leda till ändringar i EU-fördragen – något som många medlemsländer är starkt skeptiska till, då det kräver folkomröstningar i deras länder.

Att det ändå ska samtalas gillas i alla fall av de flesta.

– Jag tycker det är viktigt att man laddar om efter brexit och funderar på Europas framtid och hur vi ska samverka och hur vi ska få EU-politiken närmare medborgarna. Jag personligen tycker att man måste prata om vad EU ska göra och vad EU inte ska göra, säger svenska EU-parlamentsledamoten Emma Wiesner (C).

Fakta: Konferensen om EU:s framtid

Den nya EU-kommission som tillträdde 2019 har utlovat en bred konferens om EU:s framtid som ska pågå fram till 2022.

Konferensen får ett tredelat ordförandeskap av kommissionens ordföranden, parlamentets talman och premiärministern i ministerrådets ordförandeland. Därunder ska finnas en ledningsgrupp med tre representanter plus upp till fyra observatörer från kommissionen, parlamentet och ministerrådet.

Inledningsvis var tanken att starta den 9 maj 2020 – exakt 70 år efter Schumandeklarationen, som lade grunden till det nuvarande EU. Nu blir det i stället en formell start den 9 maj 2021.

Den preliminära ämneslistan är lång: att bygga en hälsosam kontinent, kampen mot klimatförändringarna, en ekonomi som fungerar för alla, social rättvisa, jämlikhet, digital omvandling, rättigheter och värderingar, migration, säkerhet, EU:s roll i världen och hur den demokratiska processen kan stärkas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!