Europa börjar vaccinera: "Nu vänder vi blad"

Efter ett långt år av lidande och umbäranden börjar nu Europas länder vaccinera sina invånare mot covid-19. –Det är början på slutet, säger sjuksköterskan Claudia Alivernini, som blev först med att få sprutan i Italien.

Sjukvårdspersonal förbereder en spruta på ett sjukhus i Ungerns huvudstad Budapest, där vaccineringen började redan under lördagen.

Sjukvårdspersonal förbereder en spruta på ett sjukhus i Ungerns huvudstad Budapest, där vaccineringen började redan under lördagen.

Foto: Szilard Koszticsak/AP/TT

Politik2020-12-27 08:55

Viruset har tagit död på 1,7 miljoner människor och lamslagit den globala ekonomin. Efter en rekordsnabb framtagningsprocess påbörjar nu en lång rad länder i Europa vaccineringen mot covid-19, något många hoppas ska bli början till slutet på coronapandemin.

Vaccinationskampanjen saknar historiskt motstycke, och utmaningarna är många då en region med 450 miljoner invånare ska massvaccinera sina befolkningar. Flera EU-länders sjukvårdssystem tillhör de bästa i världen, men projektets omfattning gör att pensionerad sjukvårdspersonal, läkarstudenter och soldater har fått kallas in för att hjälpa till.

Normal tillvaro 2021?

Trots relativt utbrett motstånd i bland annat Frankrike och Polen hoppas EU-kommissionen att vaccinet ska möjliggöra en återgång till en normal tillvaro under 2021.

"Nu vänder vi blad efter ett svårt år", skriver kommissionsordföranden Ursula von der Leyen på Twitter.

"Vaccinering är den hållbara vägen ut ur pandemin."

I Ungern fick de första invånarna Pfizers och Biontechs spruta redan under lördagen, då vaccinet också levererades till de 27 medlemsländerna.

I Frankrike, Italien, Österrike, Spanien och Portugal påbörjas vaccineringen under söndagen, precis som i Sverige.

– Det gick väldigt bra, det var ett spännande, historiskt ögonblick, säger 29-åriga sjuksköterskan Claudia Alivernini i Rom till tv-kanalen Rai News 24 efter det att hon fått sin spruta som den första i Italien.

Kändes inte

I Spanien blev Araceli Rosario Hidalgo Sánchez först ut att vaccineras, enligt nyhetsbyrån Reuters. Det kändes inte alls, berättar 96-åringen i spansk tv.

Även i Tyskland börjar sprutor ges i stor skala under söndagen, men redan på lördagen blev 101-åriga Edith Kwoizalla i Halberstadt den första i landet att vaccineras.

Tjeckien valde till skillnad från många andra länder att ge den första sprutan till sin premiärminister, Andrej Babis, som vaccinerades på Prags centrala militärsjukhus på söndagsmorgonen.

I icke-EU-länder som Storbritannien och Schweiz hade vaccineringen redan påbörjats, så även i USA, där över en miljon människor redan fått sprutan.

WHO: Håll ut

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus ber hela världen att hålla ut en tid till och respektera riktlinjer och regler om fysisk distans, i väntan på en tillräcklig vaccinationstäckning.

– Vaccinet erbjuder oss en väg ut ur den här tragedin. Men det kommer att ta sin tid innan hela världen är vaccinerad, säger han.

Fakta: Så mycket kostar vaccinet

EU har förhandlat fram priset 15,50 euro (omkring 157 kronor) för en dos av Pfizer/Biontechs covid-19-vaccin, enligt icke offentliga dokument som nyhetsbyrån Reuters har tagit del av.

Kostnaden är något lägre än för USA, som accepterade priset 19,50 dollar (omkring 162 kronor) för samma vaccin.

Källa: Reuters

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!