EU:s medlemsländer godkänner brexitavtalet

EU:s medlemsländer har beslutat att ställa sig bakom brexitavtalet. Därmed väntas den tullfria varuhandeln över Engelska kanalen kunna fortsätta utan avbrott efter nyår.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier, i mitten, då han briefade EU-ambassadörerna om brexitavtalet på juldagen.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier, i mitten, då han briefade EU-ambassadörerna om brexitavtalet på juldagen.

Foto: Olivier Hoslet/AP/TT

Politik2020-12-28 10:05

De 27 medlemsländerna ger grönt ljus till att låta avtalet träda i kraft i provisorisk form från och med den 1 januari, säger en talesperson enligt nyhetsbyrån AFP.

Beskedet kommer i samband med ett möte med medlemsländernas ambassadörer i Bryssel under måndagen.

Sebastian Fischer, talesperson för det nuvarande tyska ordförandeskapet i unionen, uppger i ett uttalande att ambassadörernas godkännande var enhälligt.

"Kan acceptera"

Enligt EU:s regelverk träder därmed det som beslutats i kraft klockan 15.00 svensk tid på tisdagen. Det finns ingenting som tyder på att något EU-land kommer att fördröja avtalet som är resultat av tio månaders, för många aktörer plågsamma, förhandlingar.

Från Berlin kom också grönt ljus-signaler från förbundskansler Angela Merkels koalitionsregering.

– Tyskland kan acceptera den framförhandlade överenskommelsen, säger hennes talesperson Ulrike Demmer.

Det omkring 1 200 sidor långa avtalet nåddes på julaftonen. Uppgörelsen kom i elfte timmen, då Storbritannien lämnar EU:s inre marknad och tullunion den 31 december.

Det brittiska parlamentet väntas godkänna avtalet vid en omröstning på onsdag.

I detalj

Men klartecken från EU-parlamentet dröjer då dess ledamöter vill gå igenom uppgörelsen i detalj innan man ger grönt ljus.

Parlamentet behövs dock inte för att avtalet ska kunna träda i kraft i provisorisk form. Den uppgörelsen gäller fram till slutet av februari. På så vis väntas den tull- och kvotfria varuhandeln kunna fortsätta utan avbrott efter nyår.

EU-parlamentarikerna bad på måndagen om att avtalet ska gälla ytterligare några veckor, något som Storbritannien vägrar med hänvisning till sin egen beslutsprocess.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!