Ex-underrättelsechefer drar en lans för Biden

Över 70 före detta anställda i USA:s underrättelseorgan under republikanska presidenter – däribland ex-chefer för CIA och FBI – går offentligt ut och stödjer den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden inför valet i november.

Michael Hayden, pensionerad general och före detta chef för CIA. Arkivbild.

Michael Hayden, pensionerad general och före detta chef för CIA. Arkivbild.

Foto: Sebastian Widmann/DAPD/AP/TT

Politik2020-08-21 05:15

I den 73 huvuden stora gruppen – som kallar sig Före detta republikanska nationella säkerhetstjänstemän för Biden – finns namn som är bland de mest kända som verkat i USA:s försvars- och säkerhetsorgan under de republikanska presidenterna Ronald Reagan, George HW Bush, George W Bush och Trump.

Där finns den pensionerade generalen Michael Hayden som varit chef för CIA, William Webster som är den enda som har varit chef för både CIA och FBI, John Negroponte som varit nationell underrättelsechef, Michael Leiter som lett USA:s antiterrorcenter samt Michael Donley, före detta minister med ansvar för flygvapnet.

Attackerar Trump

"Trump har visat att han saknar karaktären och kompetensen att leda den här nationen och har ägnat sig åt korrupt beteende som gör honom oförmögen att fungera som president", skriver gruppen i en helsidesannons som planeras att publiceras i tidningen The Wall Street Journal på fredagen.

"Vi har kommit fram till att Donald Trump har svikit vårt land", fortsätter texten med tillägget att Biden bör väljas till president.

Gruppen är en av flera republikanska sammanslutningar som går emot republikanen Trump inför valet den 3 november.

"Föraktlig människa"

Trump har redan tidigare retat upp landets underrättelse- och säkerhetsorgan som han hävdat är en del av "träsket" i Washington.

Bob Tuttle, före detta personalchef i Vita huset under Ronald Reagan och USA:s ambassadör i London under George W Bush, säger att Trumps hantering av coronaviruset varit "avskyvärd" och inte heller i övrigt skräder han orden om presidenten:

– Han är en ondsint narcissist. Han är en lögnare. Han är en föraktlig människa och den värsta presidenten i amerikansk historia – med stor marginal, säger Tuttle.

Före detta chefen för CIA och FBI William Webster (till vänster) tillsammans med president George|HW Bush i Vita huset i maj 1991.
Före detta chefen för CIA och FBI William Webster (till vänster) tillsammans med president George|HW Bush i Vita huset i maj 1991.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!