Är detta ett oväntat drag av Biden?
– Då det gamla avtalet löper ut i februari så var det lite nu eller aldrig. Att Biden förnyar avtalet var enligt min mening förväntat. Men det är också glädjande då han förefaller vilja förlänga avtalet en längre period, det gjorde inte Trump utan särskilda villkor som ryssarna inte gick med på.
Vad innebär då det här avtalet?
– Avtalet innebär att de båda länderna kan granska varandra och att de vet hur mycken den andra parten har att tillgå. Det innehåller bland annat ett tak för hur många missiler och laddningar man får ha utplacerade.
Räcker detta?
– Att ha avtal är alltid bättre än att inte ha ett avtal. Det ökar förtroendet mellan länderna och minskar risken för missförstånd. Sedan ska man inte inbilla sig att länderna för den sakens skull nu är villiga att förhandla bort sina kärnvapen helt och hållet, de här vapnen är fortsatt viktiga för de båda länderna.
Blir inte avtalet tandlöst i och med att Kina inte är med?
– Kärnvapennationen Kina har aldrig ingått den här typen av avtal, de har inte heller visat någon vilja att förhandla om det. Kanske blir det nästa steg i framtiden, att man även inkluderar dem i någon form av avtal. För att det skulle kunna ske måste dock de diplomatiska relationerna mellan USA och Kina tina betydligt först.
Vad betyder avtalets existens för omvärlden?
– Att avtalet finns bör vara en lättnad för omvärlden, inte minst då USA ensidigt sagt upp två andra viktiga avtal: INF-avtalet, för medeldistansrobotar, och Open Skies-avtalet, som hanterade kontrollen om ländernas luftrum. Hade det här avtalet inte förnyats hade alla tre avtal varit borta och den sista livlinan hade försvunnit, det hade varit olyckligt.
Och för Sverige?
– En stabil kärnvapensituation är bättre för Sverige, och för hela Europa. Det kan hända att den svenska regeringen hade velat se ytterligare nedrustning och steg mot en kärnvapenfri värld men i nuläget kan detta vara det bästa man kan åstadkomma.