Áñez fängelsedom förlängs

Den tidigare bolivianska interimspresidenten Jenine Áñez ska hållas fängslad i sex månader inför en rättegång mot henne, två månader mer än vad som tidigare hade bestämts.

Bolivias tidigare interimspresident Jeanine Áñez greps förra veckan. Arkivbild.

Bolivias tidigare interimspresident Jeanine Áñez greps förra veckan. Arkivbild.

Foto: Juan Karita/AP/TT

Politik2021-03-21 06:17

Under lördagen fördes Áñez från ett fängelse till ett annat. Hon har sedan i torsdags krävt att bli flyttad till ett sjukhus med hänvisning till högt blodtryck.

Fängelsechefen Juan Carlos Limpias säger att man på det nya fängelset har möjlighet att behandla henne. Han säger vidare att all medicinsk dokumentation ska lämnas över till FN-observatörer för att garantera att allt går rätt till.

Áñez dotter, Carolina Ribera, kallar behandlingen av hennes mor för ett övergrepp och säger i en filmsnutt som publicerades på sociala medier att Áñez behövde undersökas av specialister och att hennes liv var i fara.

Áñez anklagas, tillsammans med två av sina ministrar, för terrorism, uppror och konspiration. De tre hålls fängslade fram till rättegången och efter en utfrågning under lördagen förlängdes tiden de ska vara frihetsberövade från fyra till sex månader.

Anez och de två ministrarna greps förra veckan. De anklagas för att ha iscensatt en kupp mot presidentföreträdaren Evo Morales.

Áñez, som tog över som president när företrädaren Evo Morales avgick efter påtryckningar från militären, förnekar anklagelserna och säger att hon är offer för politisk förföljelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!