Familj: Saudisk aktivist fri tack vare Biden

Den saudiska kvinnorättsaktivisten Loujain al-Hathloul satt fängslad i nästan tre år. Att hon nu släppts fri är tack vare USA:s president Joe Biden, uppger hennes familj.
–Jag vill tacka presidenten för att du hjälpte min syster att bli frisläppt, säger systern Alia al-Hathloul.

Loujain al-Hathloul på en bild från 2014 när hon kör bil. Arkivbild.

Loujain al-Hathloul på en bild från 2014 när hon kör bil. Arkivbild.

Foto: Loujain al-Hathloul/AP/TT

Politik2021-02-12 04:03

Loujain al-Hathloul släpptes villkorligt i onsdags, efter att ha suttit fängslad i nästan tre år för sin kamp för kvinnors rätt att köra bil i Saudiarabien och mot landets förmyndarsystem.

Saudiarabien har under de senaste tre åren fängslat hundratals aktivister, men började abrupt snabba på flera politiska rättegångar efter det att Biden vann det amerikanska presidentvalet i november i fjol.

Frikort under Trump

Under USA:s förre president Donald Trumps regeringstid hade Saudiarabien mer eller mindre frikort, men Biden har lovat att skärpa granskningen av den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman och hur han efterlever mänskliga rättigheter.

– Det är ett faktum att Loujain satt fängslad under den tidigare regeringen, och att hon släpptes några dagar efter det att Biden tillträtt, säger 31-åringens syster Alia al-Hathloul, på en videopresskonferens.

Biden var också snabb med att välkomna frisläppandet av Hathloul och det amerikanska utrikesdepartementet har framfört att hon aldrig borde ha fängslats från början.

Loujain al-Hathloul greps i maj 2018 tillsammans med flera andra kvinnliga aktivister, bara några veckor innan Saudiarabien hävde förbudet mot kvinnlig bilkörning. Hon dömdes i december 2020 till ett nästan sex år långt fängelsestraff, anklagad för att ha haft kontakt med "fientliga" stater och läckt hemligstämplad information, något som aktivistens familj har tillbakavisat.

– Vad vi vill ha nu är verklig rättvisa, säger systern Lina Hathloul.

Reseförbud

Enligt familjen och människorättsorganisationer har Hathloul utsatts för tortyr, sexuella övergrepp och isolering i fängelset.

Frisläppandet kommer dock med en rad restriktioner. Det handlar om en tre år lång villkorlig frigivning, där Hathloul inte får lämna Saudiarabien. Hon får inte uttala sig offentligt och måste därför avstå från intervjuer och begränsa sin aktivitet på sociala medier.

– I och med att Hathloul är förbjuden att resa och riskerar att få ett förlängt fängelsestraff om hon inte håller tyst, förblir hennes fall ett uppenbart justitiemord, säger Adam Coogle, biträdande Mellanösternchef på människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!