Den amerikanska senatens kommitté för inrikes säkerhet meddelar på torsdagen att den ska rösta om ett lagförslag från den republikanske senatorn Josh Hawley, om förbud för federalt anställda att använda Tiktok på mobiltelefoner de fått genom jobbet.
Omröstningen ska ske den 22 juli och följer på att den kinesiska videoappen Tiktok hamnat i fokus för den eskalerande osämjan mellan Washington och Peking. Tidigare i juli meddelade den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo att USA "ser över" ett förbud mot Tiktok och andra kinesiska sociala medie-appar, grundat i en oro över att de amerikanska användarna "delar privat information med det kinesiska kommunistpartiet".
"Stor säkerhetsrisk"
Samma oro ligger bakom Hawleys förslag.
– Det är en stor säkerhetsrisk. Vill vi verkligen att Peking ska ha geodata från alla federalt anställda? frågar senatorn retoriskt.
Samtidigt meddelar Vita huset att Tiktok har möjlighet att runda ett eventuellt förbud – om appen avknoppas från den kinesiske ägaren och drivs som ett amerikanskt företag.
– Som det har rapporterats på sina håll så tror jag att Tiktok kommer att dra sig ur det kinesiska holdingbolaget och fungera som ett oberoende företag, säger regeringens ekonomiske rådgivare Larry Kudlow, och tillägger att detta vore en "mycket bättre lösning än ett förbud".
Tiktok, som hävdar att inga amerikanska användardata delas med kinesiska myndigheter, har nekat till att kommentera Kudlows utspel.
Pekingpropaganda
Den omstridda appen har anklagats både för att vara ett spionverktyg samt för att gå Pekings propagandaärenden. Brittiska tidningen The Guardian har tidigare avslöjat hur Tiktok instruerar sina moderatorer att censurera videos som nämner saker som taiwanesisk självständighet, Falun Gong och Himmelska fridens torg – ämnen som utgör röda skynken för det kinesiska kommunistpartiet.