Federalt anställda kan få Tiktokförbud

Tiktoks vara eller icke vara i USA är en fortsatt het potatis. Snart ska en kommitté i den amerikanska senaten rösta om Tiktokförbud för federalt anställda.

Tiktok utgör en "stor säkerhetsrisk" menar den amerikanske senatorn Josh Hawley. Arkivbild.

Tiktok utgör en "stor säkerhetsrisk" menar den amerikanske senatorn Josh Hawley. Arkivbild.

Foto: Jim Lo Scalzo/AP/TT

Politik2020-07-16 21:11

Den amerikanska senatens kommitté för inrikes säkerhet meddelar på torsdagen att den ska rösta om ett lagförslag från den republikanske senatorn Josh Hawley, om förbud för federalt anställda att använda Tiktok på mobiltelefoner de fått genom jobbet.

Omröstningen ska ske den 22 juli och följer på att den kinesiska videoappen Tiktok hamnat i fokus för den eskalerande osämjan mellan Washington och Peking. Tidigare i juli meddelade den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo att USA "ser över" ett förbud mot Tiktok och andra kinesiska sociala medie-appar, grundat i en oro över att de amerikanska användarna "delar privat information med det kinesiska kommunistpartiet".

"Stor säkerhetsrisk"

Samma oro ligger bakom Hawleys förslag.

– Det är en stor säkerhetsrisk. Vill vi verkligen att Peking ska ha geodata från alla federalt anställda? frågar senatorn retoriskt.

Samtidigt meddelar Vita huset att Tiktok har möjlighet att runda ett eventuellt förbud – om appen avknoppas från den kinesiske ägaren och drivs som ett amerikanskt företag.

– Som det har rapporterats på sina håll så tror jag att Tiktok kommer att dra sig ur det kinesiska holdingbolaget och fungera som ett oberoende företag, säger regeringens ekonomiske rådgivare Larry Kudlow, och tillägger att detta vore en "mycket bättre lösning än ett förbud".

Tiktok, som hävdar att inga amerikanska användardata delas med kinesiska myndigheter, har nekat till att kommentera Kudlows utspel.

Pekingpropaganda

Den omstridda appen har anklagats både för att vara ett spionverktyg samt för att gå Pekings propagandaärenden. Brittiska tidningen The Guardian har tidigare avslöjat hur Tiktok instruerar sina moderatorer att censurera videos som nämner saker som taiwanesisk självständighet, Falun Gong och Himmelska fridens torg – ämnen som utgör röda skynken för det kinesiska kommunistpartiet.

Fakta: Tiktok

Tiktok är en app där användarna skapar och delar korta filmklipp, ofta tillsammans med musik. Tiktok ägs av det kinesiska teknikföretaget Bytedance som först lanserade appen i Kina 2016, då med namnet Douyin. Bytedance köpte i november 2017 upp en liknande musikapplikation, Musical.ly, som sedermera integrerades med Tiktok.

Tiktok är i dag en av världens snabbast växande sociala medier-plattformar och passerade enligt analysföretaget Sensor Tower passerade i april två miljarder nedladdningar världen över.

Moderbolaget Bytedance mer än fördubblade sin omsättning mellan 2018 och 2019, från 7,4 till 17 miljarder dollar, och gjorde en vinst på tre miljarder dollar enligt CNBC.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!