Finlands fredsprisade ex-president död

Finlands tidigare president Martti Ahtisaari har avlidit. Den hyllade medlaren och fredspristagaren blev 86 år gammal.

Martti Ahtisaari blev 86 år gammal. Arkivbild.

Martti Ahtisaari blev 86 år gammal. Arkivbild.

Foto: Roni Rekomaa/Lehtikuvaa/AP/TT

Politik2023-10-16 09:09

Martti Ahtisaari var Finlands president mellan 1994 och 2000. Efter sin tid i presidentens slott i Helsingfors hade han flera internationella uppdrag som medlare i konflikter världen över.

Yles ordinarie tv-sändning avbröts på måndagsmorgonen och den sittande presidenten Sauli Niinistö framträdde för att ge dödsbudet och ta farväl.

– En lärare, diplomat och statschef. En fredsförhandlare och en fredspristagare. En finländare med ett stort hjärta. Han trodde på människan, civilisationen och godheten, sade Niinistö, som också beskrev Ahtisaari som Finlands lots in en global EU-tid.

År 2008 tilldelades Ahtisaari Nobels fredspris för sina insatser som FN:s medlare i bland annat Indonesien, Namibia, Nordirland och på Balkan.

"Krig inte oundvikligt"

– Det jag känner nu kan bara jämföras med glädjen jag har känt när jag sett förändringarna som fred ger i människors liv, sade Ahtisaari när han tog emot fredspriset i Oslo.

– Krig och konflikter är inte oundvikliga. De orsakas av människor. Det finns alltid intressen som främjas av krig. Därför kan de som har makt och inflytande också stoppa dem.

Martti Ahtisaari var med och medlade när Namibia blev självständigt från Sydafrika 1990. Där utsågs han senare till hedersmedborgare.

Finländaren var senare delaktig i samtal mellan parterna i Kosovokriget i slutet av 90-talet och blev 2005 utsedd till FN:s särskilda sändebud för att reda ut Kosovos framtid. Han lade fram det som kom att kallas Ahtisaari-planen – ett ramverk för kosovanskt självbestämmande – och föreslog senare ett självständigt Kosovo. Landets nuvarande grundlag bygger i stora delar på Ahtisaari-planen.

– Han graverade ramen runt vårt land och hans namn kommer att leva vidare för evigt i republiken Kosovos historia, säger Kosovos president Vjosa Osmani.

Med i Mandelas gäng

I Indonesien ledde Ahtisaari förhandlingar mellan Indonesiens regering och frihetsrörelsen i Aceh på norra Sumatra, vilket ledde till att rebellerna lade ned vapnen i utbyte mot ett större självbestämmande.

Martti Ahtisaari företrädde finländska Socialdemokraterna och började arbeta för Finlands utrikesdepartement år 1965.

Dessförinnan arbetade han för den svenska biståndsmyndigheten Sida, på ett elevhem i Pakistan. Bland sina kollegor där lärde han sig flytande svenska, berättade han i senare intervjuer. Han kom att verka för bevarandet av ett tvåspråkigt Finland.

Efter sina internationella uppdrag var han bland annat del av Nelson Mandelas grupp The Elders, som samlade pensionerade världsledare i syfte att bemöta världens stora utmaningar.

2021 drog sig Martti Ahtisaari tillbaka från offentligheten, då han hade drabbats av alzheimer.

Den finländske diplomaten och ex-presidenten Martti Ahtisaari, när han tog emot fredspriset i Oslo i december 2008. Arkivbild.
Den finländske diplomaten och ex-presidenten Martti Ahtisaari, när han tog emot fredspriset i Oslo i december 2008. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!