FN-råd fördömer människorättsbrott i Belarus

Pressen från omvärlden ökar på Belarus president Aleksandr Lukasjenko. FN:s råd för mänskliga rättigheter kräver i en resolution ett stopp på överträdelser mot mänskliga rättigheter i landet.

Belarus och presidenten Aleksandr Lukasjenko fördöms av omvärlden. Arkivbild

Belarus och presidenten Aleksandr Lukasjenko fördöms av omvärlden. Arkivbild

Foto: Maxim Guchek/AP/TT

Politik2021-03-24 16:55

I resolutionen kräver rådet att Belarus slutar att slå ned på fredliga protester och uppmanar FN:s människorättschef Michelle Bachelet att undersöka överträdelser i samband med fjolårets presidentval, då Lukasjenko utropade sig till segrare med 80 procent av rösterna.

Rådet "fördömer de pågående grova överträdelser mot mänskliga rättigheter som har skett i samband med presidentvalet 2020". 20 av totalt 47 länder röstade för resolutionen, 7 röstade emot.

Pekar ut 20 000

Dessutom har USA och 18 andra främst europeiska länder – bland annat Storbritannien, Polen, Danmark, Norge och Finland – meddelat att man skapar en ny organisation, IAPB, som ska samla bevis för de "dagliga övergrepp" mot mänskliga rättigheter som sker i Belarus. Materialet ska sedan lämnas över till FN för att kunna användas i framtida åtal och rättegångar.

Protesterna sedan presidentvalet i fjol har varit omfattande. Belarus åklagarmyndighet har inlett rättsliga processer mot över 20 000 av de hundratusentals personer som har deltagit i protesterna, uppger myndigheten för den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Anklagas av Polen

Grannlandet Polen anklagar samtidigt Belarus för att förtrycka den polska minoritetsbefolkningen i landet. Detta sedan polska och belarusiska medier rapporterat att en ledare för den polska diasporan, Andzelika Borys, har dömts till 15 dagars fängelse.

– Jag vill uttrycka ett absolut fördömande av gripandet av Andzelika Borys. Vi kan inte tillåta några gisslantagningar, vilket man kan kalla det här för, på det här sättet, säger Polens premiärminister Mateusz Morawiecki.

Fakta: Lukasjenkos Belarus

Belarus styrs sedan 1994 av president Aleksandr Lukasjenko och hans auktoritära regering.

Parlamentet har ytterst begränsade befogenheter. I praktiken kontrollerar Lukasjenko och hans regering direkt eller indirekt hela maktapparaten. Presidenten har rätt att utfärda dekret, det vill säga ett slags lagar som inte måste godkännas av parlamentet.

På olika formella grunder underkänns regimkritiker som vill kandidera i president- eller parlamentsval. Endast kandidater som har godkänts av valmyndigheten får hålla valmöten.

Motståndet mot Lukasjenko har under långa tider varit svagt och splittrat och oppositionspartiernas möjlighet att verka är starkt beskuren. Många politiker har trakasserats av polisen, gripits, drivits i landsflykt eller helt enkelt försvunnit.

I samband med presidentvalet 2020 lyckades dock regimkritiker samla större och mer öppet stöd än på länge, även om oppositionen fortsatt verkar under mycket svåra förhållanden.

Efter presidentvalet den 9 augusti 2020 – då Lukasjenko utropade sig till segrare och hävdade att han vunnit 80 procent av rösterna – utbröt protester av en omfattning som inte skådats sedan Sovjetunionens upplösning.

Alla presidentval sedan 1994 har dömts ut som odemokratiska.

Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!