Folket rasar efter nedsläckningen av Twitter

Beslutet hyllas av Donald Trump, men befolkningen i Nigeria har snabbt organiserat sig mot regeringens val att släcka ner Twitter. President Muhammadu Bahari beskrivs som en allt mer tyrannisk ledare, som nu gått över gränsen.

Många kringgår förbudet via så kallade VPN-tjänster, men kritiken kvarstår.

Många kringgår förbudet via så kallade VPN-tjänster, men kritiken kvarstår.

Foto: AP/TT

Politik2021-06-09 17:56

Det var när president Muhammadu Buhari Twitterhotade regionala aktivister med att de skulle hanteras "på det språk de förstår" som fejden började.

Twitter raderade inlägget, vilket inte sågs med blida ögon av regeringen. Två dagar senare meddelade informationsministern att tillgången till Twitter stängdes av "på obestämd tid" eftersom plattformen används för aktiviteter som riskerar att "undergräva Nigerias stabilitet".

Beslutet hyllas däremot av USA:s tidigare president Donald Trump, som själv blivit bannlyst från Twitter. "Jag kanske borde ha gjort detsamma när jag var president", skriver han i ett uttalande.

Används av aktivister

Det tog inte lång tid förrän en av de mest populära sökningarna i Nigeria var efter en VPN-tjänst, som skulle kunna kringgå regeringens nedsläckning av den populära mikrobloggsplattformen. Nästan 40 miljoner nigerianer har ett konto på Twitter, som ofta blivit en plats där demonstrationer och protester organiseras.

I oktober förra året blev en hashtagg mot specialstyrkan Sars brutala metoder den mest delade hashtaggen i världen, tack vare stöd från bland annat popstjärnor med miljonpublik. Efter att ha erövrat sociala medier tog sig demonstranterna till gatorna, där manifestationerna snabbt slogs ner med våld. Men kraften i Twitter som plattform går inte att bortse från i ett land där tre fjärdedelar av befolkningen är under 30 år.

Planerar ny protest

"En förhastad åtgärd utanför lagens ramar, införd av en allt mer tyrannisk president. Nigeria har glidit tillbaka till diktatur" skriver den nigerianska lingvisten och författaren Kola Tubosun om beslutet i tidskriften Foreign Policy.

Men befolkningen har inte låtit sig tystas av regeringsbeslutet. Hundratals har skickat in stämningsansökningar till det västafrikanska samarbetsorganet Ecowas, skriver Reuters och mediebolag kräver ersättning för förlorade intäkter i samband med nedsläckningen.

På andra sociala medier, eller Twitter för de som kringgår reglerna med en VPN-tjänst, diskuteras landets inskränkta debattklimat fortfarande. En demonstration planeras äga rum på söndag den 12 juni, rapporterar AFP.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!