Forskare: "Ett försök att destabilisera Iran"

Attentatet mot den iranske kÀrnforskaren Mohsen Fakhrizadeh Àr ett försök frÄn israeliskt eller amerikanskt hÄll att destabilisera Iran, sÀger Jan Hallenberg, forskningsledare pÄ Utrikespolitiska Institutet. Hans kollega Anders Persson vid Linnéuniversitetet sÀger att attacken kan tolkas som en signal frÄn Israel till Joe Biden.

Jan Hallenberg, forskningsledare och expert pÄ USA:s utrikes-och sÀkerhetspolitik, Utrikespolitiska institutet.

Jan Hallenberg, forskningsledare och expert pÄ USA:s utrikes-och sÀkerhetspolitik, Utrikespolitiska institutet.

Foto: Jessica Gow/TT

Politik2020-11-27 20:55

Det Àr Ànnu inte kÀnt vem som ligger bakom attentatet mot den ledande iranske kÀrnforskaren Mohsen Fakhrizade. Men enligt Jan Hallenberg, forskningsledare pÄ Utrikespolitiska Institutet, Àr det mycket sannolikt Israel eller USA som ligger bakom attentatet.

– Jag vet ingen annan som har den kapaciteten. Jag kan naturligtvis inte veta, men det Ă€r en till visshet grĂ€nsande sannolikhet, sĂ€ger Hallenberg.

"En central man"

Enligt Hallenberg kan attacken ses som ytterligare ett i ett led av attentat mot iranska kÀrnforskare, som Israel tros ligga bakom, i syfte att sabotera Irans kÀrnenergiprogram.

– Det var en central man, och det visar ju en svaghet hos iranierna att israelerna gĂ„ng pĂ„ gĂ„ng kan gĂ„ in pĂ„ det hĂ€r sĂ€ttet. De har en oerhörd förmĂ„ga att fĂ„ in sina agenter i Iran, sĂ€ger Jan Hallenberg.

Men det finns ocksÄ en vilja, bÄde i Israel och i USA:s nuvarande regering, att försvÄra möjligheten för den tilltrÀdande amerikanska presidenten Joe Biden att nÄ ett nytt kÀrnenergiavtal med Iran.

– Jag tror att det Ă€r ett försök till destabilisering av Iran. Trump och Pompeo (USA:s utrikesminister) vill inte ha ett nytt avtal och ju sĂ€mre relationerna Ă€r mellan USA och Iran desto sĂ€mre Ă€r möjligheterna, sĂ€ger Jan Hallenberg.

SvÄrt för Biden

Attentatet kommer inte göra nĂ„gra eventuella förhandlingar enklare. Enligt Hallenberg har Iran redan goda skĂ€l att vara skeptiska till amerikanska nĂ€rmanden – ett avtal med Biden kan rivas upp pĂ„ samma sĂ€tt som avtalet med Obama revs upp.

– FrĂ„n Irans perspektiv har ju Trumps beteende varit ett fundamentalt brott mot principerna för internationella överenskommelser – man bara byter president och sĂ€ger upp ett avtal som högtidligt undertecknats och som stött av FN:s sĂ€kerhetsrĂ„d och alla stormakter.

Anders Persson, lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet delar bilden att attentatet komplicerar saker för Joe Biden.

– IranfrĂ„gan lĂ€r bli den första, största och svĂ„raste för Biden att hantera i utrikespolitiken. Vad han Ă€n gör, om han gĂ„r in i avtal eller inte, hur det ser ut -- kommer fĂ„ stora konsekvenser, sĂ€ger Persson.

Signal frÄn Israel

Om Israel visar sig ligga bakom, vilket Persson tror, Àr attacken ocksÄ en signal till den tilltrÀdande administrationen.

– Israel försöker ju flytta mĂ„lstolparna pĂ„ fotbollsmĂ„let i den riktning man sjĂ€lv vill, för att göra det svĂ„rare för Biden att flytta tillbaka dem. Man vill hinna med sĂ„ mycket som möjligt med bosĂ€ttningar, Golan, Jerusalem och Iran, och fĂ„ det genomfört innan Biden tilltrĂ€der för att det ska bli svĂ„rare för honom att Ă€ndra tillbaka det, sĂ€ger Anders Persson.

Risken för eskalering har ökat, men det betyder inte att situationen nödvÀndigtvis kommer att eskalera, sÀger Persson. Som exempel pekar han pÄ att Iran svarade relativt milt pÄ mordet pÄ generalen Qassem Soleimani tidigare i Är.

– Det finns en del uttalanden frĂ„n iranska företrĂ€dare om att slĂ„ tillbaka och hĂ€mnas, men det ska tas med en nypa salt. Man brukar sĂ€ga om ledare i Mellanöstern att de ska dömas efter vad de gör, och inte vad de sĂ€ger. Det hĂ€r Ă€r ett utmĂ€rkt exempel pĂ„ det.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!