Fortsatt jämnt Peruval – Fujimori hävdar fusk

Röster från peruaner utomlands kan avgöra valet när rösträkningen nu går in i sina sista timmar. Bara cirka 80 000 röster skiljer nu mellan de omaka kandidaterna.

Presidentkandidaten Keiko Fujimori hävdar fusk efter det att hennes motståndare Pedro Castillo gått om henne i rösträkningen.

Presidentkandidaten Keiko Fujimori hävdar fusk efter det att hennes motståndare Pedro Castillo gått om henne i rösträkningen.

Foto: Guadalupe Pardo/AP/TT

Politik2021-06-08 18:15

När bara drygt fyra procent av rösterna kvarstår att räkna efter den andra omgången av presidentvalet i Peru är det fortfarande extremt jämnt mellan de två kandidaterna.

Högerpopulisten Keiko Fujimori har knappat in med 0,1 procentenheter under dagen, men vänsterkandidaten Pedro Castillo leder fortfarande med några tiondelars procentenheter – 50,2 procent mot Fujimoris 49,8.

Fujimori, som själv är under utredning misstänkt för att ha tagit emot illegala kampanjmedel, hävdar att det kan ha förekommit oegentligheter och finns tecken på bedrägeri.

– Det finns en tydlig avsikt att bojkotta folkviljan, säger Fujimori, dotter till den fängslade före detta presidenten Alberto Fujimori.

Under en presskonferens visade hon filmklipp och bilder som påstås bevisa fusk.

Fujimori ledde till en början under rösträkningen, men skolläraren Castillo knappade in och gick om när rösterna från landsbygden räknats. Mycket kan däremot hända under rösträkningens sista timmar då utrikesröster, som väntas gynna Fujimori, ska räknas.

Valobservatörer från den panamerikanska organisationen OAS har sagt att kandidaternas uppförande under dessa sista timmar av rösträkning är avgörande för att upprätthålla lugn i landet.

Bakgrund: Skillnader – och likheter – mellan Perus valrivaler

Den avgörande omgången i årets ovanligt polariserade presidentval i Peru är till stora delar en kamp mellan två motpoler.

Till vänster står 51-årige Pedro Castillo, som länge arbetat som grundskollärare på landsbygden. Han gjorde sig ett namn 2017 då han ledde en lärarstrejk som omfattade flera regioner och pågick i 75 dagar.

Han överraskade de flesta när han, som nykomling på den nationella politiska scenen och företrädande det socialistiska partiet Perú Libre (Fria Peru), tog hem flest röster i den första valomgången i april.

Född i en by i regionen Cajamarca i nordvästra Peru, långt från huvudstaden Lima, och med en förkärlek att färdas till häst skiljer han sig i framtoning från landets etablerade politiker.

Han har gått till val på en vänsterradikal politik med förslag om mer statlig reglering av ekonomin och omfördelning av välstånd. Bland huvudförslagen finns en rejäl höjning av vinstskatten för de multinationella företag som utvinner viktiga naturresurser som mineraler, olja och gas, samt betydande investeringar i utbildning och jordbruk.

Han vill också att landets nuvarande konstitution, som skrevs 1993 under den auktoritäre och sedermera fängelsedömda expresidenten Alberto Fujimori, görs om.

Med slagorden "Inga fler fattiga i ett rikt land" har Castillo framför allt fångat upp ett missnöje bland de många fattiga utanför städerna.

Rivalen, 46-åriga Keiko Fujimori, är ett välkänt ansikte i Peru. Som i viss mån politisk arvtagare till fadern Alberto Fujimori, och själv under utredning för misstänkt kampanjfinansieringsbrott, är också hon en splittrande kraft.

Keiko Fujimori var kongressledamot 2006–2011 och har två gånger tidigare försökt bli president, 2011 och 2016. Båda gångerna föll hon på målsnöret i den avgörande valomgången.

Hon är född i Lima och har studerat företagsekonomi vid Boston University i USA. Som ledare för högerpartiet Fuerza Popular (ungefär Folklig styrka), för närvarande fjärde största parti i kongressen, står hon för ett bevarande av den marknadsliberala modell som länge gällt i landet.

Hon lovar bland annat satsningar för att göra fler jobb vita, för att minska problemen med den stora informella sektorn, och att underlätta för företagande. Hon föreslår också särskilda stöd till dem som drabbats ekonomiskt av pandemin.

I andra frågor delar hon dock en socialkonservativ inställning med rivalen Pedro Castillo. Båda står för traditionella familjevärderingar och är emot fri abort och samkönade äktenskap, även om Fujimori öppnat för registrering av samkönade partnerskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!