Allt fler ryska militärer finns på plats runt östra Ukraina och den ryskannekterade Krimhalvön. Därtill har ett stort antal ryska diplomater utvisats ur Tjeckien, anklagade för att ha legat bakom en explosion i ett ammunitionsförråd 2014. Och inifrån Ryssland kommer larmrapporter om en kritisk hälsosituation för den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.
Inom EU får det oron att växa mer och mer.
– Relationen mellan EU och Ryssland just nu är ju väldigt spänd för det är så många saker samtidigt som sker, konstaterar utrikesminister Ann Linde (S) efter att ha diskuterat läge med sina EU-kollegor via webben under måndagen.
"Glasklart" stöd
EU:s utrikeschef Josep Borrell applåder Ukrainas "avhållsamhet" så här långt och manar Ryssland till avspänning.
– Det finns nu fler än 150 000 ryska soldater vid gränserna. Risken för ytterligare upptrappning är uppenbar. Vi manar Ryssland att trappa ned och desarmera spänningarna, säger Borrell på sin presskonferens efter mötet.
Linde lovar att EU ger sitt stöd – åtminstone politiskt.
– Det är glasklart att EU står fullt bakom Ukrainas krav och deras suveränitet. Det är ett väldigt tydligt och enat agerande från EU:s sida, och samma kommer från USA, om att man måste sluta med den här militära uppbyggnaden längs gränserna, säger utrikesministern.
Nya sanktioner?
Vad EU kan och vill göra rent praktiskt är svårare att säga.
Ukraina vill se ännu ett sanktionspaket, riktat mot Moskva.
"Jag föreslog en plan, steg för steg, för hur Ryssland ska avskräckas från ytterligare upptrappning. Nyckelrollen: förberedande av en ny uppsättning sanktioner mot olika sektorer", skriver Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba på Twitter, efter att ha fått tala till EU-kollegorna på måndagen.
Några nya sanktionsdiskussioner har dock ännu inte förts i EU-kretsen.
– Inte direkt, men det finns alltid den möjligheten. Det viktigaste just nu är att man får en politisk dialog och en deeskalering av spänningen, säger Linde.
Sjukhus och artilleri
Pensionerade Nato-generalen Philip Breedlove varnar under tiden för vad den ryska militären håller på att förbereda.
– I början såg vi inte mycket av de mer strategiska saker som behövs för att verkligen göra en insats. Men de senaste dagarna har vi sett en hel del av det – exempelvis börjar fältsjukhus, artilleri, förnödenheter dyka upp i frontzonen. Så antingen har herr Putin bestämt sig för att öka trycket eller så är det här tecken på att han verkligen tänker göra någonting, säger Breedlove till nyhetssajten Politico Europe.
Utöver Ukraina och relationen till Ryssland diskuterade EU-länderna på måndagen bland annat kriserna i Etiopien och Moçambique. Dessutom antogs ytterligare sanktioner mot Myanmar, med anledning av militärkuppen i februari.