Efter en rekordsnabb framtagningsprocess kom på måndagen det efterlängtade beskedet från EU:s läkemedelsmyndighet (EMA). Pfizers/Biontechs coronavaccin får ett första godkännande.
– Det här är ett stort steg i vår kamp mot den här pandemin. Det är ett historiskt steg. På mindre än ett år har ett vaccin utvecklats och godkänts, säger EMA-chefen Emer Cooke under en digital presskonferens.
I USA och Storbritannien pågår redan vaccinationerna mot covid-19 för fullt. Hundratals miljoner européer har däremot vackert fått vänta. Efter hårt tryck från flera medlemsländer meddelade EMA i förra veckan att beslutet skulle tidigareläggas.
Vissa förbehåll
EMA:s godkännande kommer med vissa förbehåll. Bland annat ställs krav på tätare uppföljningsrapporter från tillverkarna Pfizer/Biontech under den första tiden än vad som annars är normalt. En fråga som måste redas ut ordentligt är i fall personer som har vaccinerats fortfarande kan bära på viruset utan att själva bli sjuka, och därmed fungera som asymtomatiska smittspridare.
I väntan på mer kunskap om detta uppmanas därför alla som har vaccinerat sig att fortsätta följa de restriktioner som gäller för personer som inte har vaccinerat sig, som att bära ansiktsmask, tvätta händerna noggrant och hålla avstånd, säger Harald Enzmann vid EMA.
En annan fråga som måste redas ut noggrannare är om vaccinet är säkert även för gravida. Trots att EMA beskriver studierna som mer omfattande än de flesta andra vaccinstudier, har endast en handfull gravida inkluderats, vilket inte är tillräckligt för att kunna dra någon slutsats.
Efter EMA:s besked meddelade även EU-kommissionen att man ger sitt godkännande till vaccinet.
Studenter och pensionärer
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström tror dock inte att det kommer göra att vaccinationerna, som är tänkta att inledas den 27 december, kommer i gång tidigare.
– Men det är mycket i den här processen som har förvånat mig kring hur snabbt det går. Man ska aldrig säga aldrig, säger Richard Bergström.
Läkarstudenter, pensionerad vårdpersonal, farmaceuter och soldater har kallats in för att förstärka den ordinarie vården i EU:s medlemsländer under den exempellösa uppgiften att på kort tid vaccinera hundratals miljoner människor mot ett virus som lamslagit den globala ekonomin och tvingat ned sjukvården på knäna.
EU:s mål är att minst 70 procent av unionens omkring 450 miljoner invånare ska vaccinera sig.
Emer Cooke lämnar också ett lugnande besked rörande den muterade virusvariant som nu sprids i Storbritannien.
– I nuläget finns det inget som talar för att det här vaccinet inte kommer fungera mot den nya varianten.
Långsamt igång
Kritik har lyfts från flera håll då EU är betydligt långsammare ur startgroparna än exempelvis Storbritannien och USA. Emer Cooke bemötte denna kritik under presskonferensen.
– Vi har gjort allt vi kan för att påskynda vår process, men läkemedelssäkerheten har hela tiden varit vår högsta prioritet. Vi har sett debatten i medierna de senaste månaderna men vi har hållit vår kurs och låtit oss vägledas av vetenskapen, säger hon.
Andra pekar på att EU, till skillnad från USA och Storbritannien, låtit godkännandeprocessen ha sin gång enligt konstens alla regler, i stället för att meddela särskilda nödtillstånd.
Det europeiska förfarandet har bland annat fördelen att det ger EU möjlighet att utkräva ansvar av Pfizer/Biontech om allvarliga biverkningar skulle visa sig då vaccinationerna kommit i gång.