"Vi ska säkerställa att ett antal ryska banker kopplas bort från Swift. Det kommer att hindra dem från att fungera internationellt och blockera rysk import och export", skriver von der Leyen på Twitter.
Uppgifterna kommer efter flera uppgifter om ytterligare sanktioner mot Ryssland under lördagen. von der Leyens besked kommer efter samtal mellan USA och flera EU-länder och en begäran från Ukraina om just dessa åtgärder.
"Avsikten med det här är att kapa dessa institutioners flöden", uppger en talesperson för Tysklands regering.
Vidare ska åtgärder vidtas som förhindrar den ryska centralbanken från att använde sina internationella reserver.
"Slutligen kommer vi att arbeta för att förhindra att ryska oligarker använder sina finansiella tillgångar på våra marknader", skriver von der Leyen.
Det har funnits en oenighet inom EU om att koppla bort Ryssland från Swift, där främst Tyskland varit tveksamt. Anledningen är att Tyskland och flera andra EU-länder är mycket beroende av rysk energiexport.
Men tyska utrikesministern Annalena Baerbock från De gröna sade på lördagen att regeringen arbetar med att utesluta Ryssland från Swift, men på ett sådant sätt att inte oskyldiga drabbas.
Nytt utrikesministermöte
Efter ett möte med Polens premiärminister Mateusz Morawiecki och Litauens president Gitanas Nauseda sade förbundskansler Olaf Scholz (S) talesperson att "de var överens om att fler, riktade och effektiva åtgärder bör komma", skriver tyska mediebolaget FAZ.
EU:s utrikesministrar håller på söndagen ett digitalt möte, där Ann Linde (S) deltar, uppger svenska utrikesdepartementet för TT. Mötet, som inleds klockan 18, handlar om att införa ytterligare åtgärder för att stödja Ukraina, skriver EU:s utrikeschef Josep Borrell på Twitter.
Tidigare under lördagen ändrade Italien uppfattning i frågan om Swift och ställde sig bakom en rysk uteslutning.
Från Kiev kom förhoppningar om en avstängning.
– Jag hoppas att Tyskland och Ungern har mod att ställa sig bakom ett sådant beslut, vädjade Ukrainas president Zelenskyj enligt AFP.
Skarpt sanktionspaket
I fredags antog EU:s utrikesminstrar ett sanktionspaket som bland annat innehåller åtgärder för att stoppa lån till ytterligare ryska privatägda banker och hindra finansiering av ryska statsägda företag på EU:s finansmarknad.
Sanktionerna omfattar också förbud mot export och försäljning av viss teknik till oljesektorn och flyg- och rymdindustrin, samt annan export som bidrar till Rysslands militära och tekniska utveckling.
Även den ryska presidenten Vladimir Putins och utrikesminister Sergej Lavrovs eventuella tillgångar i utlandet ska frysas. En taleskvinna för ryska utrikesdepartementet har kallat åtgärden för ett tecken på västs impotens.
EU hävdar att de sanktionerna träffar statsägda nyckelföretag och 70 procent av den ryska bankmarknaden.
USA och Storbritannien har infört liknande sanktioner. Även andra länder, till exempel Kanada, Australien och Japan straffar Ryssland med åtgärder.