Höga tonlägen efter USA-stängning av konsulat

USA har beordrat Kina att stänga sitt konsulat i Houston och anklagar landet för att ha trappat upp sin spionverksamhet och påverkanskampanjer i USA. Kina hotar med vedergällning. –Det är bara att konstatera att relationerna försämras för varje dag som går, säger Kinarådgivaren Frédéric Cho.

Kinas president Xi Jinping bredvid en amerikansk och en kinesisk flagga. Arkivbild.

Kinas president Xi Jinping bredvid en amerikansk och en kinesisk flagga. Arkivbild.

Foto: Evan Vucci

Politik2020-07-22 09:55

Stängningen ska ha beordrats under tisdagen och beslutet fattades för att skydda immateriell egendom, såsom patent, varumärken och sådant som skyddas av upphovsrätt, enligt USA:s utrikesdepartement.

– Vi har beordrat stängningen av Folkrepubliken Kinas generalkonsulat i Houston, för att skydda amerikansk immateriell egendom och amerikaners privata information, säger departementets talesperson Morgan Ortagus under en pressträff, skriver AFP.

Lokala medier rapporterade under tisdag kväll att dokument brändes på en innergård på konsulatet. Enligt Houstonpolisens Twitterkonto sågs rök vid platsen men ordningsmakten "beviljades inte tillgång till byggnaden".

Ortagus gav inga ytterligare detaljer om vad skälet bakom beslutet var men Kina har varit inblandat i massivt spioneri och påverkanskampanjeri USA under flera år, uppger departementet.

"De här aktiviteterna har ökat markant i skala och omfattning de senaste åren", enligt ett uttalande.

"Politisk provokation"

Beskedet fördöms av Kina som säger att arbetet på konsulatet pågår som vanligt.

– Kina uppmanar USA att omedelbart dra tillbaka sitt felaktiga beslut, säger Wang Wenbin, talesperson för Kinas utrikesdepartement, och hotar med vedergällningar.

– Det är en politisk provokation som ensidigt kommer från USA:s håll och som allvarligt bryter mot internationell lag, säger Wang Wenbin.

"Kan inte utesluta någonting"

Stämningarna mellan Kina och USA har varit frostiga länge. USA har infört sanktioner och markerat kraftigt mot Kinas agerande i Tibet och mot uigurer i Xinjiang under våren. Coronaviruset, som president Donald Trump envist benämner som "Kinaviruset", och de nya säkerhetslagarna i Hongkong har också lett till ökad friktion mellan stormakterna.

– Det är en stark markering att beordra en stängning av ett annat lands konsulat. Jag blev förvånad men inte helt överraskad, säger Frédéric Cho, Kinarådgivare och vice ordförande för Sweden-China Trade Council.

– USA driver en väldigt tuff agenda mot Kina på allt fler plan.

Man får inte heller glömma bort att frågan har en inrikespolitisk dimension, säger Cho, där Trump och den amerikanska regeringen har gjort det till en del av valrörelsen att ta i med hårdhandskarna mot Kina.

– Det är bara att konstatera att relationerna försämras för varje dag som går. Man kan inte utesluta någonting i form av nya händelser och reaktioner hädanefter, säger Cho.

Från frostigt till iskallt

USA:s nya krafttag har fått relationerna länderna emellan att frysa till ytterligare. En insatt källa säger till Reuters att Kina överväger att stänga ned USA:s konsulat i Wuhan. Kinesiska studenter i USA uppmanas också att "vara på sin vakt".

"Nyligen har amerikanska brottsförebyggande myndigheter trappat upp godtyckliga förhör, trakasserier, beslagtaganden av personliga ägodelar och frihetsberövanden mot kinesiska studenter i USA", skriver kinesiska utrikesdepartementet på sociala medier, rapporterar AFP.

Konsulatet i Houston är ett av fem kinesiska konsulat i USA. Det finns även en ambassad i Washington.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!