Hon tar strid om makten i Belarus

Den färgstarka utmanaren Svetlana Tichanovskaja utropar sig som segrare i valet i Belarus. Nu kräver hon att president Alexandr Lukasjenko lämnar ifrån sig makten.
–Jag är den rättmätiga vinnaren, hävdar Svetlana Tichanovskaja enligt AFP.

Oppositionens Svetlana Tichanovskaja uppger vid en presskonferens på måndagen att hon och hennes anhängare inte godtar valresultaten.

Oppositionens Svetlana Tichanovskaja uppger vid en presskonferens på måndagen att hon och hennes anhängare inte godtar valresultaten.

Foto: Sergei Grits/AP/TT

Politik2020-08-10 16:50

Kaos, våld och flammande protester utbröt i Belarus efter söndagens val. En person ska ha dödats i oroligheterna och minst 3 000 människor har enligt inrikesdepartementet gripits.

Dagen efter valet är mycket fortfarande oklart, enligt personer på plats som människorättsorganisationen Civil Rights Defenders har varit i kontakt med.

– Men vi vet att flera journalister har gripits. Och av de 3 000 som greps i samband med valet och protesterna finns även minst 55 valmedarbetare av de få oberoende valobservatörer som trots allt fick registreras. Människorättsaktivister har också gripits, säger Alexander Sjödin som är programhandläggare för Eurasien på Civil Rights Defenders.

Stora risker

Vissa valdistrikt har rapporterat en avvikande bild från det gängse röstmönstret, och där har utmanaren Svetlana Tichanovskaja fått betydligt fler röster. Här ges en mer rättvisande bild av valresultatet, är Sjödins slutsats.

– Uppenbarligen har man på dessa platser bestämt sig för att räkna rösterna rättvist, trots de stora risker det innebär, säger han till TT.

Svetlana Tichanovskaja har utnämnt sig till valets vinnare, utan att närmare precisera om hon har stöd av en majoritet av väljarna och vad hon i så fall grundar det på.

Hon anklagar, liksom en stor del av omvärlden, myndigheterna för valfusk och för att ha tagit till våld för att behålla makten, efter att polisen använt vattenkanoner och avfyrat gummikulor för att skingra folkmassor i huvudstaden Minsk.

– Väljarna har gjort sitt val men myndigheterna har inte lyssnat på oss, de har brutit med sitt folk, sade Tichanovskaja på en presskonferens på måndagen.

– Myndigheterna borde tänka på hur makten fredligt kan överlämnas till oss, sade hon vidare.

På valdagen visade en statlig vallokalsundersökning att Alexandr Lukasjenko, som har styrt landet sedan 1994, fått närmare 80 procent av rösterna. Dagen efter anger valkommissionen de preliminära valresultaten. Lukasjenko sägs ha fått omkring 80 procent av rösterna och Tichanovskaja uppges ha stöd av 9,9 procent av väljarna.

Vodka och ishockey

Till skillnad från tidigare demonstrationer är de senaste protesterna starkare och mer genomgripande, enligt Alexander Sjödin. Tidigare har Lukasjenko setts som en garant för stabilitet och säkerhet, men den försämrade ekonomin och oförmågan att hantera coronapandemin är de främsta orsakerna till att missnöjet breder ut sig.

I början av pandemin ville Lukasjenko inte ens kännas vid coronaviruset, och senare har han rekommenderat vodka och ishockey som botemedel mot covid-19.

– Frustrationen har förvandlats till ilska. Protesterna sker inte bara i Minsk utan även på många andra håll i landet, i småstäder och på landsbygden. Nu återstår att se hur långt Lukasjenko är beredd att gå för att förtrycka sitt folk, säger Sjödin.

Fakta: Oppositionen i Belarus

Fakta: Oppositionen i Belarus

(TT)

Oppositionskandidaten som seglat upp heter Svetlana Tichanovskaja. Hon är hustru till bloggaren Sergej Tichanovskij, som greps i maj då han bestämde sig för att kandidera i presidentvalet. Efter det att Sergej gripits beslöt sig hustrun Svetlana att ta hans plats.

Utöver den oppositionsrörelse hon oväntat kommit att företräda har Tichanovskaja också två nära allierade – med snarlika historier – i Maria Kolesnikova, kampanjledare för den fängslade oppositionspolitikern Viktor Babaryko, och Veronika Tsepkalo, vars make Valerij Tsepkalos kandidatur diskvalificerades av valmyndigheten.

Vid en valseger hade Tichanovskaja lovat att frige alla politiska fångar och utlysa nyval där alla diskvalificerade kandidater får delta.

Utländska observatörer bedömer att inget val i landet har varit fritt och rättvist sedan mitten av 1990-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!