Framför Henry i kön i den fuktiga sommarhettan stod tio personer när han röstade på söndagen i sitt valdistrikt på fastlandssidan av Hongkong, Kowloon. Det var en jämförelsevis kort kö. Från flera delar av staden rapporteras om långa rader av väntande Hongkongbor utanför vallokalerna.
– Det var många unga – inte så oväntat – och det var hoppfull stämning, säger Henry, som är i 30-årsåldern, till TT.
Efter att han visat sitt ID-kort fick han lägga sin röst anonymt genom en smartphone i vallokalen.
Halv miljon
Henry tror att de ungas intresse för det pro-demokratiska lägrets primärval, som ska utse representanter inför höstens val till den lagstiftande församlingen (Legco), har ökat efter att Peking nyligen rundade Hongkong och införde en internationellt kritiserad säkerhetslag för den självstyrande regionen. I kölvattnet av den har demonstranter gripits och slogans förbjudits.
Arrangörerna av primärvalet, som efter de senaste veckorna ses som en symbol för den frihet Hongkongborna ännu har kvar, hade förväntat sig 170 000 personer under hela helgen. Men hela 500 000 av stadens 7,5 miljoner invånare dök upp för att rösta, rapporterar Reuters som hänvisar till arrangörernas siffror.
"Inte döda"
Henry tror också att ett polistillslag mot valarrangörerna i fredags bidragit till att fler känt att de måste gå och rösta, samt de varningar som under veckan kommit från en regeringsrepresentant om att själva röstandet i valet potentiellt skulle kunna utgöra ett brott mot den nya säkerhetslagen.
– Det är dumheter. Enligt Hongkongs grundlag har alla rätt att rösta. Det där skrämmer inte mig och mina vänner, säger Henry.
– Att många går ut och röstar visar att de inte vill vara rädda längre och att vi är enade. Det sägs att Hongkong som vi kände det är dött, men Hongkongs folk är det definitivt inte.
Risk för avstängning
Valet i september har spåtts kunna bli en seger för det pro-demokratiska lägret över de Pekingvänliga, som nu styr. Men efter att den nya nationella säkerhetslagen kom på plats har en rad framstående representanter från pro-demokraterna känt sig tvungna att hoppa av. Nu väntar många på att få veta hur den nya lagen kommer att tolkas och användas när det gäller politiker. Det finns en stark oro att representanter – speciellt profilerade sådana – som motsätter sig Pekings inblandning i Hongkong kommer att stängas av från att delta.
Samtidigt hoppas pro-demokraterna att en växande avsky för Pekings inblandning ska ge dem den skjuts de behöver i höst.
"Det är så hoppfullt att så många dyker upp till primärvalen, trots de hot som finns. Jag såg många unga, och de var hoppfulla", skriver en annan Hongkongbo till TT, och tillägger: "Många har känt sig som flyktingar här nu, efter det som hänt".