Johnson skärper tonen om brexit

Handelsförhandlingarna mellan EU och Storbritannien hänger på en skör tråd. Britterna säger sig vara redo för en brexit utan avtal, om inte EU:s inställning "förändras i grunden".

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Foto från i onsdags.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Foto från i onsdags.

Foto: Jessica Taylor/Brittiska parlamentet/AP/TT

Politik2020-10-16 10:25

Inför tv-kameror i London på fredagen upprepar premiärminister Boris Johnson att han nu är redo för ett avtalslöst läge.

– Jag konstaterar att vi måste göra oss redo för den 1 januari med ett system som är mer som Australiens, baserat på grundprinciperna för världshandeln, säger premiärministern i sitt svar till EU-ledarnas toppmöte i Bryssel.

– Naturligtvis är vi redo att diskutera det praktiska med våra vänner på de områden där många framsteg redan har gjorts. Men av någon anledning står det klart från toppmötet att om inte inställningen förändras i grunden så vill de (EU) inte erbjuda det här landet samma villkor som de har gett Kanada, säger premiärministern, syftandes på det stora handelsavtal – Ceta – som EU och Kanada enades om härom året.

Till London

Johnson säger ändå inte rakt ut att förhandlingarna med EU om handel, fiske och andra samarbeten nu ska avbrytas.

– Naturligtvis är vi alltid redo att lyssna, svarar Johnson på en fråga från pressen i London i samband med uttalandet.

Det ger EU-sidan hopp om att ändå kunna sy ihop något under de kommande veckorna.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger i en första kommentar att EU fortsätter att arbeta för ett avtal, "men inte till vilket pris som helst".

"Som planerat kommer vår förhandlingsgrupp att åka till London nästa vecka för att intensifiera de här förhandlingarna", skriver von der Leyen på Twitter.

– Det var Storbritannien som ville lämna EU och som behöver en uppgörelse mer än vad vi gör, säger i sin tur Frankrikes president Emmanuel Macron.

"God beredskap"

Storbritannien lämnade formellt EU redan den 31 januari i år, men lyder under övergångsreglerna fram till årsskiftet. Om inga nya handelsavtal eller liknande med EU kan fås till stånd före det väntar i värsta fall ett krisläge med plötsliga tullar, byråkrati och långa köer vid gränser och hamnar.

Från EU-sidan betonas att alla måste förbereda sig på situationen.

– Vi har en god beredskap som land i det fall att det inte skulle bli något avtal, men det är klart att det skulle få negativa konsekvenser för företag och medborgare, säger statsminister Stefan Löfven (S) efter EU-ledarnas brexitdiskussion i torsdags.

Kommer blomstra?

Statsministern hoppas ändå på en uppgörelse.

– Det är viktigt för tillväxten och våra jobb. Båda sidor måste göra sitt yttersta här, säger Löfven, sedan EU-toppmötet gett chefsförhandlaren Michel Barnier i uppdrag att fortsätta förhandla under de kommande veckorna.

För brittisk del lovar Boris Johnson att avtalslöst inte är katastrofalt.

– Med gott mod och stort självförtroende förbereder vi oss för alternativet. Vi kommer att blomstra som oberoende frihandelsnation som kontrollerar våra egna gränser, vårt fiske och stiftar våra egna lagar, säger Boris Johnson i London.

Fakta: Samtalen efter brexit

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år, men lyder under övergångsregler fram till den 31 december för att underlätta för företag och medborgare.

För att avgöra vilka villkor som ska gälla för handel, fiske och andra samarbeten från den 1 januari 2021 pågår förhandlingar om sedan i våras under ledning av EU:s Michel Barnier och Storbritanniens David Frost.

Inledningsvis fanns hopp om en uppgörelse senast i oktober, vilket nu bedöms som orealistiskt. Parterna står långt från varandra framför allt när det gäller fisket på brittiskt vatten och hur och var olika tvister ska hanteras.

Från EU-sidan krävs också att Storbritannien drar tillbaka delar av ett brittiskt lagförslag som tagits fram för att kunna kringgå fjolårets utträdesavtal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!