Den grävande journalisten Rozina Islam frihetsberövades i måndags, anklagad för att ha stulit dokument från hälsomyndigheterna.
Men Amnesty International menar att det är hennes rapportering om landets hantering av coronapandemin som är den verkliga anledningen.
"Tystar kritik"
"Rozina Islam har under de senaste månaderna av pandemin avslöjat oegentligheter inom Bangladesh hälsosektor och gripandet visar på en bredare trend av att slå ner på yttrandefriheten genom drakoniska lagar för att tysta kritiska röster", skriver en talesperson från människorättsorganisationen i en kommentar.
De senaste månaderna har Rozina Islam rapporterat om bland annat korruption inom landets hälsomyndighet och mutor vid rekryteringen av läkare.
Hundratals journalister, många av dem kollegor på tidningen Prothom Alo, har protesterat utanför polisstationen och kräver att hon släpps omedelbart.
Rozina Islams fall är dock inte unikt. Sedan Bangladesh införde en ny säkerhetslag 2018 har omkring 2 000 personer frihetsberövats, många av dem journalister, enligt Amnesty International.
Ny säkerhetslag
Den så kallade lagen om digital säkerhet förbjuder regeringskritiska kommentarer på nätet. Alla former av inspelningar eller anskaffande av information från myndigheter klassas som spioneri, vilket gör att många grävande journalister betraktas som spioner. Det är också förbjudet att kritisera landets nationalsång, flagga eller grundare.
Brott mot den digitala säkerhetslagen kan medföra långa fängelsestraff.
Sedan 2018 har Bangladesh sjunkit från plats 146 till 152 på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.