Katalaner tar strid i Bryssel

Kampen om Katalonien tar plats i EU-politiken när EU-parlamentet röstar om att lyfta de katalanska exilledarnas åtalsimmunitet. Fast någon utlämning är knappast att vänta.

Kataloniens förre regionale ledare Carles Puigdemont är sedan 2019 ledamot av EU-parlamentet. Arkivfoto.

Kataloniens förre regionale ledare Carles Puigdemont är sedan 2019 ledamot av EU-parlamentet. Arkivfoto.

Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Politik2021-03-08 12:07

Ända sedan den stormiga självständighetshösten 2017 har den katalanske förre regionpresidenten Carles Puigdemont huvudsakligen befunnit sig i Bryssel. Spanien har försökt få honom utlämnad för att ställa honom inför rätta, anklagad för uppror och uppvigling, men har hittills inte fått gehör hos myndigheterna i Belgien.

Nu dras ännu en omgång i kampen då EU-parlamentets ledamöter under måndagskvällen ska rösta om att upphäva åtalsimmuniteten för Puigdemont och kollegorna Toni Comín och Clara Ponsatí.

Ett ja är att vänta – även om Puigdemont fortfarande hoppas att parlamentet ska stå upp för "dissidenterna".

– Om dissidenter hotas har EU ett problem, säger exilledaren till nyhetssajten Politico Europe.

Invald 2019

Puigdemont valdes in i EU-parlamentet 2019, trots att han tvingades kampanja från sin exil i Belgien. Sedan dess har han flitigt påmint om den katalanska frågan i så gott som alla parlamentsdebatter som han har deltagit i – inte minst när det handlat om att stå upp för opposition och förföljda politiska aktivister i länder utanför EU.

– Om vi bryr oss så mycket om mänskliga rättigheter, som jag hoppas att Europa gör, så måste vi vara tydliga med att det spelar ingen roll om det gäller Ryssland, Venezuela eller Spanien, säger Puigdemont till Politico Europe.

Utlämnas inte?

Även om EU-parlamentet röstar ja till att lyfta katalanernas immunitet sitter Puigdemont och hans kollegor relativt säkert i Bryssel. Tidigare och liknande utlämningskrav har hittills avvisats, bland annat med hänvisning till farhågor om att de inte skulle få en rättvis rättegång i Spanien.

Resultat från omröstningen väntas på tisdagsmorgonen.

Fakta: Kampen om Katalonien

Regionen Katalonien ligger i nordöstra Spanien, med gräns mot Frankrike och Andorra och har cirka 7,7 miljoner invånare.

En växande självständighetsrörelse under 2010-talet ledde 2017 till en folkomröstning där 90 procent sade ja till självständighet. Valdeltagandet var emellertid lågt, endast 42,3 procent av de röstberättigade deltog.

Folkomröstningen hade olagligförklarats av författningsdomstolen, och valdagen präglades delvis av våld när polis försökte hindra väljare från att rösta.

När folkomröstningen följdes av en självständighetsförklaring den 27 oktober 2017 reagerade Spaniens regering med att avsätta regionregeringen och upplösa regionparlamentet.

Flera ministrar och andra delaktiga i självständighetsrörelsen häktades eller fick en arresteringsorder mot sig, bland dem den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont, som gick i exil i Belgien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!