Kritik mot olika valmöten vid samma tid i USA

I natt är det så dags för USA:s presidentkandidater Donald Trump och Joe Biden att få lägga fram sina argument. Men inte i en debatt utan vid skilda valmöten – och det väcker ilska att det får ske vid samma tid.

Katie Couric, som länge varit värd för NBC:s tv-program Today.

Katie Couric, som länge varit värd för NBC:s tv-program Today.

Foto: Andy Kropa/Invision/AP/TT

Politik2020-10-15 18:45

Den republikanske presidenten Trump vägrade gå med på en virtuell debatt, trots att det är han som smittats med covid-19 och inte demokraten Biden.

I stället blir det valmöten med frågor från publiken på två olika håll i landet. Trump ska hålla till i Miami i Florida, medan Biden har sitt i Philadelphia i Pennsylvania.

Men tiden, klockan 20.00 (02.00 svensk tid), är den samma och därmed ska de tävla om samma tv-tittare nationellt. Detta väcker kritik i USA, bland annat eftersom det är Trump som vägrade debattera men som ändå förhandlat fram sin sändning hos tv-bolaget NBC efter det att Bidenkampanjen gjort upp med ABC.

"Se båda"

Katie Couric, som länge varit värd för programmet Today på NBC, är kritisk:

"Väljare borde kunna se båda och jag tror inte många kommer att kunna det", skriver hon på Twitter.

Couric tror att upplägget kommer att gynna Trump "eftersom människor tycker om att se hans oförutsägbarhet".

David Canon, chef för den statsvetenskapliga fakulteten på University of Wisconsin-Madison, håller med om kritiken.

Även sonen smittad

Men han anser att det var ett taktiskt misstag av Trump att inte delta i en debatt, eftersom presidenten släpar efter i opinionsmätningarna.

– Han behövde en debatt mer än vad Biden gjorde, säger Canon.

USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci säger att han i stort sett är säker på att presidenten inte längre sprider smitta. Men Trumps möte ska ändå vara utomhus, NBC:s personal ska hålla fysiskt avstånd till honom och alla i publiken ska bära ansiktsmask.

Coronapandemin, som krävt drygt 216 000 liv i USA, lär ta stor plats under valmötena. Under onsdagen stod det klart att förutom Trump och hans fru Melania har också deras 14-årige son Baron testats positivt för viruset.

Fakta: USA:s debattschema

Det var tänkt att hållas tre debatter mellan USA:s presidentkandidater, och en mellan vicepresidentkandidaterna, i årets valrörelse.

Den 29 september, lokal tid, hölls den första, vilket följdes av debatten mellan vicepresidentkandidaterna den 7 oktober (natt mot torsdagen den 8 oktober, svensk tid).

Den andra presidentdebatten skulle ske den 15 oktober, vilket omvandlats till två olika valmöten, och den tredje och sista är inplanerad till den 22 oktober.

Valet hålls tisdagen den 3 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!