"Kronprinsen dödade min vän Jamal Khashoggi och vi gör nästan ingenting", skriver kolumnisten Nicholas Kristof i en debattartikel i tidningen The New York Times.
"Biden verkar redo att låta mördaren komma undan", tillägger han.
Som många andra efterlyser Kristof sanktioner direkt riktade mot kronprinsen, hans bolag och anställda.
Beslutet satt långt inne
FN:s människorättsexpert Agnes Callamard är också kritisk. Hon tycker att USA bör gå i bräschen för att säkerställa att de som låg bakom mordet på regimkritikern och journalisten Jamal Khashoggi lagförs. I ett Facebookinlägg skriver hon att USA bör införa sanktioner mot den saudiske kronprinsen, hans tillgångar och internationella verksamhet.
Callamard lade 2019 fram en egen utredning om Khashoggi-mordet och kom liksom USA:s regering fram till slutsatsen att kronprinsen åtminstone vetat om att mordet skulle begås.
President Joe Bidens beslut att inte införa sanktioner mot kronprinsen uppges ha suttit långt inne och övervägts i flera veckor. Till slut landade Biden i att rikta sanktioner mot en rad andra saudier, medan kronprinsen fredas för att undvika en diplomatisk konflikt, rapporterar tidningen The New York Times.
Biden ska dock i samtal med Saudiarabiens kung Salman gjort klart att USA inte tycker att det är okej att döda politiska motståndare och sagt att Saudiarabien måste hantera övergrepp mot mänskliga rättigheter om samarbete med USA ska fortsätta.
– Jag gjorde det tydligt för honom att reglerna förändras och att vi kommer att meddela betydande förändringar i dag och på måndag, säger Biden till det spanskspråkiga tv-nätverket Univision.
"Är fruktansvärt"
Uttalandet fälldes sedan USA infört sanktioner som reseförbud och frusit tillgångar för 76 saudier som i en nyligen offentliggjord amerikansk underrättelserapport också pekats ut som inblandade i mordet på Khashoggi.
Enligt Biden ska underlaget till skrivelsen funnits tillgängligt länge.
– Men den tidigare regeringen ville inte offentliggöra rapporten, konstaterar han i intervjun med Univision.
– Det är fruktansvärt det som har hänt, tillägger han om mordet.
Mot bakgrund av den utdragna konflikten i grannlandet Jemen, där en saudiledd koalition sedan drygt sex år är indraget i blodiga strider, kan det nu bli aktuellt att stoppa USA:s försäljning av vissa typer av vapen till Saudiarabien, enligt tjänstemän i Bidenregeringen.
Saudiarabiens inblandning i Jemenkriget var något som just Jamal Khashoggi kritiserade före sin död.
Lurades in på konsulat
Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi var 59 år när han dödades. Han bodde i exil i den amerikanska delstaten Virginia, men mördades på det saudiska konsulatet i Istanbul, Turkiet, i oktober 2018. Han lurades in på konsulatet med löften om att där få dokument för att kunna gifta sig med sin fästmö.
Saudiarabien har officiellt förnekat att kronprinsen skulle ha varit inblandad i mordet, där Khashoggi först förgiftades och senare styckades. Mordet har bekräftats, men det ska enligt saudierna ha genomförts av en grupp som agerade helt på eget bevåg.
Khashoggis kvarlevor har ännu inte hittats.
För två år sedan ställdes elva personer inför rätta bakom lyckta dörrar. Fem av dem fick dödsstraff, som senare omvandlades till 20 års fängelse.
"Falskt och oacceptabelt"
Kort efter att USA på fredagen publicerat underrättelserapporten om mordet gick Saudiarabien till motattack.
"Kungadömet Saudiarabiens regering tillbakavisar fullständigt rapportens negativa, falska och oacceptabla analys", heter det i ett uttalande från utrikesdepartementet.
Bahrain och Förenade arabemiraten har ställt sig på Saudiarabiens sida.