Läget i Belarus – från mörkt till becksvart

Vid sidan av det uppmärksammade gripandet i Minsk skärper Belarus nu också sina medielagar kraftigt. Läget ser ut att bli ännu värre än i Ryssland och Turkiet, som annars ligger sämst till i Europa.
–Då hamnar de i den grupp länder som är helt svarta på vår karta, säger Erik Halkjaer på Reportrar utan gränser (RSF).

En polis jagar en demonstrant vid en aktion i protest mot fusk i presidentvalet i Belarus. Bilden är tagen i Minsk den 27 mars.

En polis jagar en demonstrant vid en aktion i protest mot fusk i presidentvalet i Belarus. Bilden är tagen i Minsk den 27 mars.

Foto: AP/TT

Politik2021-05-27 05:15

De nya lagarna skrevs i veckan under av diktatorn Aleksandr Lukasjenko, uppger den statliga nyhetsbyrån Belta. Bland mycket annat säger de att reportrar som bevakar demonstrationer ska kunna behandlas som deltagare i protesterna. Att sprida information som kan "skada nationella intressen" blir förbjudet – en luddig formulering som kan tolkas som ett stopp för allt öppet missnöje.

Det är oklart om det är ett rent sammanträffande att Lukasjenko godkänner åtstramningarna just nu. Läget för yttrandefriheten i Belarus är extra mycket i fokus, efter det uppmärksammade gripandet av journalisten Roman Protasevitj och hans flickvän, juridikstudenten Sofia Sapega, den gångna helgen.

För utländska medier har det redan tidigare varit mycket svårt att få tillstånd att rapportera från Belarus, men de nya reglerna gör det i stort sett omöjligt, bedömer Erik Halkjaer.

Helt svarta

På RSF:s senaste rankning av pressfrihet ligger Belarus 158:a i världen. Tillsammans med Ryssland (150) och Turkiet (153) är landet därmed sämst i Europa. De tre länderna är mörkröda på RSF:s världskarta. För tillfället finns inget land i vår världsdel som har den minst hedrande färgen, svart.

Men med den senaste utvecklingen kan det ändras.

– Jag tycker mig se att Belarus med de här lagarna närmar sig länder som Iran, Kina Vietnam, Laos – där man helt begränsar möjligheten att finnas på internet i princip, säger Halkjaer, som är ordförande för RSF i Sverige.

– Då hamnar de i den grupp länder som är i helt svarta på vår karta, där det råder i princip ingen pressfrihet alls.

Enligt RSF:s och andras beräkningar sitter tiotals journalister gripna utan rimlig anledning i Belarus just nu. Det är en minoritet av de ungefär 500 som greps i samband med regimkritiska protester förra året. Erik Halkjaer tror att de flesta av dessa är kvar i hemlandet, men inte kan eller vågar rapportera om läget där. Ett antal har också flytt utomlands.

"Värre och sämre"

Ett exempel är tut.by, landets största oberoende nyhetssajt. Dess chefer anklagades häromveckan för skattefusk, och efter razzior sitter tio anställda gripna, enligt RSF. Sajten ligger nere, men redaktionen verkar i viss mån kunna fortsätta rapportera via Twitter och andra sociala medier.

– Det må låta pessimistiskt och dystert, men belarusierna kommer inte att lösa det här, det kommer bara att bli värre och sämre, säger Erik Halkjaer.

För omvärldens demokratier är det en svår balansgång att frysa ut Lukasjenko utan att för den skull pressa honom till ännu djupare samarbete med andra auktoritära ledare.

– Jag vågar påstå att bollen ligger hos EU och (den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen) OSSE, där Sverige är ordförande, att jobba för att stoppa den här utvecklingen, säger RSF-chefen.

Fakta: Rankad mediefrihet

Organisationen Reportrar utan gränser (RSF) arbetar för pressfrihet världen över, och sammanställer ett index för hur fri informationsspridningen är i 180 länder. De grupperas i olika färger, i ordning från friast till ofriast blir länderna ljusgula, gula, orange, röda eller svarta.

I Europa finns inga svarta länder. Här är alla världens friaste (ljusgula) länder, samt Europas ofriaste (röda), med placeringar på den globala listan:

1. Norge

2. Finland

3. Sverige

4. Danmark

5. Costa Rica

6. Nederländerna

7. Jamaica

8. Nya Zeeland

9. Portugal

10. Schweiz

11. Belgien

12. Irland

----

112. Bulgarien

150. Ryssland

153. Turkiet

158. Belarus

Källa: RSF

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!