Likud får preliminärt fler mandat än väntat i knesset, men marginalerna är små vid ett framtida koalitionsbygge.
Det som tycks stå klart är att Benjamin Netanyahu först och främst måste övertyga Naftali Bennett och dennes ultranationalistiska parti Yamina om ett samarbete, enligt Anders Persson, som är statsvetare verksam vid Linnéuniversitetet.
Pressade kungamakare
– Det är de som är kungamakarna, men det är inte givet att de kommer gå med. Bennett har suttit med sina kort tätt intill kroppen, inte sagt det ena eller andra och hållit flera möjligheter öppna, säger Persson, som noterar att många israeliska bedömare tror att Bennett förr eller senare kommer att ge efter.
– Det kommer att vara en enorm press på dem att göra det i alla fall, den saken är säker.
Statsvetaren Daniel Schatz, verksam vid Georgetown University i USA, är inne på samma linje.
– Även om Bennett leder ett parti till höger om Netanyahu har han inte sagt var han står. Ideologiskt står han nära Netanyahu, men det ställs mot deras personliga motsättningar, säger han.
"Bibi, Bibi, Bibi"
Utifrån liggande, preliminärt resultat är det svårt att se att någon annan skulle kunna skrapa ihop ett regeringssamarbete. Anders Persson benämner den blockbildning som i teorin skulle ligga närmast till hands som "anti-Bibi-blocket".
– De kommer att få det svårt, då de egentligen bara är överens om att de inte vill ha honom (Benjamin "Bibi" Netanyahu). Det är en ohyggligt lång väg för den andra sidan, säger han.
Enligt Daniel Schatz har Netanyahu spelat en ensam huvudroll i valrörelsen.
– Skämtsamt kan man säga att valrörelsen i Israel har handlat om tre saker: "Bibi, Bibi och Bibi". Politiska frågor har varit rätt så marginaliserade. Partierna har tonat ner sin ideologi, säger han.
Valdeltagandet ser ut att ha varit lågt, enligt israeliska medier det lägsta sedan 2009, men vem eller vilka som har gynnats är svårt att utröna.
Slagsida åt höger?
Den lyckade vaccinationen i Israel och dess effekter på landets ekonomi, samt normaliserade relationer med en handfull arabstater har varit till god hjälp för Netanyahu och Likud, menar Schatz.
– Jag tror att de här två frågorna har gynnat Netanyahu väldigt mycket i opinionen. Trots att han är korruptionsanklagad och många israeler tycker att han har suttit för länge på sin position så frånser man från det för att man inte tycker att det finns en ledare som matchar honom som politiker och internationell statsman.
Om Netanyahu lyckas sy ihop en högerkoalition blir det "förmodligen den mest högerinriktade regeringen någonsin i Israel", enligt Anders Persson, som då sätter frågetecken vid landets framtida relation till ett USA som styrs av Demokraterna.
Persson understryker att det råder viss osäkerhet kring vallokalsundersökningarna, då många röstat på andra sätt med anledning av pandemin.
Dessutom reserverar han sig för att det i israelisk politik tenderar att förekomma "fulspel" i knesset där sidorna lockar till sig enskilda mandat.