Hejdå till Donald. Hej till Joe. Det bäddar för ny fart i samarbetet över Atlanten.
– Biden står upp för det multilaterala på ett helt annat sätt. Det tror jag är grunden för att återskapa tilliten. Donald Trump hade synen att EU egentligen var grundat för att det skulle bli besvärligt för USA. Har man den grundsynen, då är det inte lätt att ha något transatlantiskt samarbete, säger Löfven på en pressträff med svenska EU-korrespondenter via webben.
Skönt, säger Hans
Deltar där gör också EU-minister Hans Dahlgren (S) som har svårt att hitta de rätta orden för att beskriva Trump-tiden.
– Det förakt som visades för EU som helhet och vårt sätt att samarbeta med andra och inom unionen, det var . . . Ja, det är skönt att det är bakom oss snart, säger han.
Med Biden får Sverige och EU återigen en likasinnad partner om exempelvis klimatförändringar och internationellt samarbete i handels- och hälsoorganisationerna WTO och WHO.
Tullarna kvar
Men allt blir inte enkelt. De handelshinder som Trump infört för bland annat stål och aluminium lär bli kvar ett tag till.
– Handelsfrågorna kommer fortfarande att vara ganska tuffa. Det är inte så att allt löses bara för att man byter administration. Men jag ser ändå att förutsättningarna finns för en bättre relation och därmed också mindre av den här typen av hinder i framtiden med den nya administrationen för att det finns ett annat synsätt, säger Löfven.
För många blir slutbilden av Trump-eran det kaos som rådde vid stormningen av kongressbyggnaden i Washington i början av januari.
– Det var bilder som verkligen skakade om och satte fingret på vad vi behöver motverka. Populismen och polariseringen är farlig. Där oordning, osanning och lögn får större genomslag skapar det stora problem i ett samhälle, och det är ett samhälle som vi inte vill ha, säger Stefan Löfven.