Många döda i strider i Darfur

Minst 40 personer har dödats och över 50 har skadats under tre dagar av sammandrabbningar i delstaten Västra Darfur, uppger FN på måndagen.

En FN-soldat inspekterar ett blodbestänkt fordon tillhörande FN-insatsen Unamid i El Geneina. Bilden är från 2013. Arkivbild.

En FN-soldat inspekterar ett blodbestänkt fordon tillhörande FN-insatsen Unamid i El Geneina. Bilden är från 2013. Arkivbild.

Foto: Albert Gonzalez Farran/AP/TT

Politik2021-04-05 12:49

Helgens strider i främst El Geneina, huvudstad i delstaten, fortsatte på måndagen. Invånare vittnade om både skottlossning i centrala delar av staden och granatbeskjutning i förorter.

Området ligger nära gränsen till Tchad.

Den oroliga regionen Darfur är regelbundet skådeplats för våldsamma konflikter, ofta mellan bofasta jordbrukare och nomadiserande boskapsskötare, och framför allt om mark och tillgång till vatten. I januari dödades minst ett 80-tal personer i sammandrabbningar i samma stad.

I de senaste sammandrabbningarna har arabiska grupper hamnat i konflikt med masalitiska folkgrupper, uppger FN-organet Ocha.

Den långdragna konflikten i Darfur bröt ut 2003 och har lett till 300 000 människors död, enligt FN. Omkring 2,5 miljoner människor har tvingats på flykt undan striderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!