Mer våld i Elfenbenskusten – manas till samtal

Nya drabbningar har ägt rum i Elfenbenskusten efter presidentvalet den 31 oktober. Tio personer har mist livet sedan det omstridda resultatet spikades på måndagen.

Poliser passerar protester i Abidjan den 3 november. Våldet efter presidentvalet i Elfenbenskusten fortsätter, sedan oppositionen vägrat att godta resultatet. Arkivbild.

Poliser passerar protester i Abidjan den 3 november. Våldet efter presidentvalet i Elfenbenskusten fortsätter, sedan oppositionen vägrat att godta resultatet. Arkivbild.

Foto: Leo Correa/AP/TT

Politik2020-11-10 22:10

Den sittande presidenten Alassane Ouattara förklaras ha vunnit valet med 94 procent av rösterna, men oppositionen säger fortsatt nej.

Ouattara hade lovat att lämna över makten efter de två mandatperioder som grundlagen tillåter, men när hans tilltänkte efterträdare dog i somras ångrade han sig. Våldet kring valet river upp gamla sår, främst från valet 2010 där ett inbördeskrig tog vid när den dåvarande presidenten Laurent Gbagbo vägrade att erkänna sig besegrad av Alassane Ouattara.

I ett tal har Ouattara sagt sig vara tillgänglig för dialog med oppositionen, som redan har tagit initiativ till en egen regeringsbildning.

– Det är ett steg i rätt riktning och vi vill att man agerar för att lugna ned saker och ting och att snabba och konkreta åtgärder vidtas för att vända blad från våld och splittring, säger Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian.

De västafrikanska ländernas samarbetsorgan Ecowas gratulerar Alassane Ouattara till segern, skickar varma lyckönskningar och uppmanar honom samtidigt att försöka ena ivorianerna på fredligt vis.

Fler än 8 000 människor har flytt landet till följd av det våld som blossat upp efter valet, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Fakta: Politik i Elfenbenskusten

Elfenbenskusten ligger på Västafrikas sydkust och har drygt 25 miljoner invånare. Huvudstaden heter Yamoussoukro på pappret, men den största staden Abidjan är landets verkliga centrum.

Elfenbenskusten blev självständigt från det franska kolonialstyret 1960. Den första presidenten, landsfadern Félix Houphouët-Boigny – "Papa Houphouët" – hade fortsatt starka band till Frankrike och ledde ett Elfenbenskusten med ett enpartisystem fram till sin död 1993.

Efter det kom starka etniska och sociala splittringar upp till ytan. Militären tog makten i en kupp 1999, ett par år senare utbröt ett första inbördeskrig och sedan har det skett flera våldsamma maktskiften. Landet brottas med stora klassklyftor, fattigdom, arbetslöshet, aids och ett raserat vårdsystem.

Alassane Ouattara, 78, har varit president sedan 2010. Han var premiärminister under Houphouët-Boignys styre och har även varit vicechef för Internationella valutafonden. I valet 2015, som bojkottades av delar av oppositionen, uppgavs han ha fått 84 procent av rösterna.

Motkandidaten Henri Konan Bédié, 86, blev president efter Félix Houphouët-Boignys död, i stark konkurrens med Alassane Ouattara. Det var han som avsattes i militärkuppen 1999 och han som skulle utmana Ouattara i valet 2020.

En annan tidigare presidents skugga faller över valet. Laurent Gbagbo, 75, var president fram till valet 2010, då han vägrade erkänna sig besegrad av Alassane Ouattara. En våldsam konflikt följde där över 3 000 människor dödades och upp emot en miljon drevs på flykt.

Gbagbo tvingades bort 2011, varpå han utlämnades för att ställas inför Internationella brottmålsdomstolen i nederländska Haag. Där friades han tidigare i år och nu befinner han sig i Belgien – förbjuden att återvända till eller ställa upp i val i Elfenbenskusten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!