Ända sedan i höstas har covid-19-krisen effektivt satt stopp för konkreta ministersamtal om EU:s migrationspolitik. Inrikeskommissionär Ylva Johansson presenterade sitt förslag på en ny ”asyl- och migrationspakt” i september. Först nu finns möjlighet att låta medlemsländernas ministrar bita tag i frågorna på allvar.
– Det har gått lite i stå. Det har inte hänt tillräckligt mycket. Vår förhoppning nu är att det ska finnas ett nytt momentum, att man måste ta tag i de här stora och viktiga frågorna, att man får ett mer fördelat ansvarstagande när det gäller asylmottagningen i Europa, konstaterar inrikesminister Mikael Damberg (S).
Vill fördela
En gemensam lunch för EU-ländernas migrationsministrar under tisdagen var ett första steg i den nystart som nu görs.
Mycket återstår att göra.
– Man kan inte äta en elefant i en enda tugga, konstaterar Ylva Johansson på presskonferensen efteråt, men beskriver samtidigt stämningen i rummet som "väldigt positiv".
Medelhavsländerna trycker fortsatt på för att övriga EU ska hjälpa till med hanteringen av asylsökande och migranter som anländer över havet.
– Det är nödvändigt att hitta en uppgörelse på solidaritetssidan för att kunna fördela bördan gemensamt mellan medlemsländerna, säger Greklands migrationsminister Notis Mitarachi på väg in till tisdagsmötet i Luxemburg.
Låsta positioner
Den svenska regeringen håller med.
– Det absolut viktigaste är att det blir en mer jämn fördelning. Det är det som vi måste åstadkomma. Vi har varit öppna för en tvingande omfördelning och det är ingen hemlighet att Sverige ligger på för en sådan diskussion, säger Damberg.
Samtidigt flaggar han för att vara ”konstruktiva i diskussionen”.
– Om alla länder ska bita sig fast i sina tidigare ståndpunkter, exakt som det var förut, då kommer det ju aldrig att bli någon överenskommelse om migrationspolitiken, säger inrikesministern.
Göra som Danmark?
Danmark har väckt rubriker med sina planer på att förlägga asylhantering utomlands och inte släppa in några asylsökande över huvud taget. Någon sådan diskussion förs dock inte på EU-nivå ännu.
– Kommissionen har varit tydlig och sagt att den lösningen är inte aktuell. Den är inte ens laglig i det europeiska samarbetet. Så den dominerar inte i den europeiska diskussionen, säger Mikael Damberg.
Hans kollega från Slovenien, som från den 1 juli tar över som ordförandeland i EU:s ministerråd och då ska leda vidare diskussionen om migrationspakten, är mer positiv till den danska modellen.
Fast det är inte den officiella linjen.
– Personligen tycker jag det är okej. Men eftersom jag kommer att leda hela EU (i det här) vill jag inte säga det på den scenen, säger inrikesminister Ales Hojs till nyhetssajten Politico Europe.