Missnöje med Putin kan synas i regionval

Vladimir Putin har kopplat ett hĂ„rt grepp om politiken i Ryssland – men ett sjudande missnöje med Moskva kan bubbla upp nĂ€r regionerna gĂ„r och röstar i dagarna. FrĂ„gan Ă€r om oppositionen kan och vĂ„gar göra sig hörd nĂ€r dess förgrundsfigur har blivit förgiftad.

En bild av Aleksej Navalnyj hÄlls upp av en man som deltar i de omfattande protesterna i Chabarovsk, i Rysslands östra Ànde.

En bild av Aleksej Navalnyj hÄlls upp av en man som deltar i de omfattande protesterna i Chabarovsk, i Rysslands östra Ànde.

Foto: Igor Volkov/AP/TT

Politik2020-09-12 06:50

Aleksej Navalnyj skulle flyga tillbaka till Moskva frÄn Sibirien nÀr han av allt att döma utsattes för den uppmÀrksammade förgiftningen med nervgiftet novitjok.

DÄ hade han precis rest runt och försökt sporra vÀljare till motstÄnd mot president Putins maktparti Enade Ryssland.

LĂ€ngre österut, i Chabarovsk – 800 mil frĂ„n Moskva, har tiotusentals mĂ€nniskor gĂ„tt ut pĂ„ gatorna flera helger i rad för att demonstrera mot centralstyret i Kreml. Det Ă€r en av de största och lĂ€ngst pĂ„gĂ„ende missnöjesyttringarna som skett mot Vladimir Putins styre. Och det Ă€r bara en i raden av protester i Rysslands mer avlĂ€gsna delar de senaste Ă„ren.

Presidenten skrev nyligen om de politiska spelreglerna, men i helgen kan stora delar av befolkningen utanför Moskva fÄ möjlighet att sÀga sitt. Det hÄlls guvernörsval i 18 provinser och territorier, elva lokala parlamentsval samt val av lokala styren i 22 regionala huvudstÀder.

Strid i storstaden

Förgiftningen av Navalnyj skedde vid en pÄ mÄnga vis kÀnslig tidpunkt.

– De personer som ligger bakom det hĂ€r dĂ„det vill skicka en signal till alla i den ryska oppositionen, och indirekt ocksĂ„ en signal till alla de som demonstrerar och protesterar mot förtrycket i Belarus, sade Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, till TT i samband med att Tyskland slog fast att giftet i frĂ„ga var det sovjetutvecklade novitjok.

– Navalnyj har antagligen blivit angripen för att det politiska styret i Ryssland Ă€r rĂ€dda för att nĂ„got liknande ska ske som i Belarus. Det Ă€r min tolkning.

Under sin Sibirienresa var Aleksej Navalnyj i de större stĂ€derna Novosibirsk och Tomsk för att missionera för det han och hans anhĂ€ngare kallar "smarta röster" – ett försök att samla oppositionella röster bakom den kandidat som bedöms ha störst möjlighet att besegra Enade Ryssland.

I valet till Moskvas stadsduma förra Äret ledde det "smarta röstandet" till ett överraskande jÀttetapp för Enade Ryssland.

I Novosibirsk, Rysslands tredje största stad som traditionellt har mÄnga proteströstare, möter maktpartiet stort motstÄnd frÄn bÄde Kommunistpartiet och frÄn den Navalnyj-ledda opposition som stÄr utanför systemet.

I ett filmklipp som spelades in i Novosibirsk dagarna innan förgiftningen anklagar Aleksej Navalnyj flera lokala Enade Ryssland-ledare för att ha utnyttjat sina stÀllningar för att roffa Ät sig pengar och egendom, bland dem partiets toppkandidat i det kommande valet, Aleksej Dzjulaj. Klippet har setts av miljontals mÀnniskor.

Navalnyjs lĂ€ger har stĂ€llt sig bakom oppositionskandidaten Daniil Markelov – men denne stoppades nyligen frĂ„n att stĂ€lla upp av en domstol som hĂ€vdar att tvĂ„ signaturer han samlat in för sin kandidatur inte Ă€r giltiga.

MotÄtgÀrder frÄn makten

Valen i Novosibirsk ses som ett slags lackmustest för oppositionens taktik och för maktapparatens motÄtgÀrder, inte minst inför nÀsta Ärs nationella val till statsduman. En rad Kreml-sanktionerade partier har bildats i syfte att splittra oppositionen, rapporterar den oberoende nyhetssajten Meduza , som har noterat detta pÄ mÄnga hÄll i landet. PÄ andra hÄll försöker Enade Rysslands kandidater distansera sig frÄn partiet genom att stÀlla upp som partilösa.

– PĂ„ regional nivĂ„ ser det lite annorlunda ut i Ryssland, dĂ€r kan vĂ€ljare ha större inflytande och makten har svĂ„rare att anvĂ€nda det man kallar administrativa resurser för att fĂ„ det resultat man vill, sĂ€ger Martin Kragh.

Österut, i Sibirien och FjĂ€rran östern, Ă€r förtroendet för Kreml relativt lĂ„gt och motstĂ„ndet mot centralmaktens inblandning desto större.

Protesterna i Chabarovsk startade nÀr myndigheterna riktade ifrÄgasatta brottsanklagelser mot den populÀre guvernören Sergej Furgal, frÄn Liberaldemokraterna. Han tvingades avgÄ och ersattes av en tidigare regeringsfigur som skickades dit frÄn Moskva.

Även i Irkutsk, i sydöstra Sibirien, och i delrepubliken Komi, vĂ€ster om Uralbergen, har handplockade guvernörer vĂ€ckt irritation.

KĂ€nsliga valdagar

Om missnöjet Äterspeglas i valresultaten om ett par veckor kan Kreml fÄ ett slag pÄ fingrarna, om inte annat ett symboliskt sÄdant, enligt Martin Kragh.

– Även om budgeten och resurserna Ă€r vĂ€ldigt centraliserade pĂ„ regional nivĂ„ och det inte sker sĂ„ mycket beslutsfattande av stor vikt Ă€r det Ă€ndĂ„ en politisk signal man kan skicka. Det har varit exempel pĂ„ flera lokalval i Ryssland de senaste Ă„ren dĂ€r företrĂ€dare för maktpartiet förlorat, exempelvis till Kommunistpartiet eller Liberaldemokraterna, sĂ€ger han.

FrÄgan Àr hur mycket makten kan skakas av det som sker i Rysslands östra och vÀstra Àndar, eller av nÄgot eller nÄgra nederlag i septembervalen. Kragh pÄpekar att ett uppenbart valfusk blev droppen för mÄnga i Belarus och att situationen dÄ eskalerade dÀr.

– Valdagarna Ă€r vĂ€ldigt kĂ€nsliga ögonblick och det har ju skett protester i samband med dem tidigare i Ryssland, som 2011 och 2012 dĂ„ det förekom dokumenterat valfusk i parlamentsvalet och sedan presidentvalet. Det ledde till att över 100 000 mĂ€nniskor protesterade i Moskva. Man förbereder sig sĂ€kert pĂ„ att förhindra att nĂ„got sĂ„dant upprepas igen.

RÀttad: I en tidigare version uppgavs felaktiga datum för valdagarna.

Ksenija Fadejeva kandiderar till stadsfullmÀktige i Tomsk och trÀffade Aleksej Navalnyj och hans medarbetare dagarna innan oppositionsledaren blev förgiftad. Förgiftningen kommer inte att pÄverka de valkampanjer som Navalnyj har startat landet över, sÀger hon.
Ksenija Fadejeva kandiderar till stadsfullmÀktige i Tomsk och trÀffade Aleksej Navalnyj och hans medarbetare dagarna innan oppositionsledaren blev förgiftad. Förgiftningen kommer inte att pÄverka de valkampanjer som Navalnyj har startat landet över, sÀger hon.
Fakta: Ryssarna om protesterna

Andelen ryssar som vill delta i storskaliga demonstrationer mot sÀmre livsvillkor eller till försvar av sina medborgerliga rÀttigheter har vÀxt de senaste Ären, enligt undersökningar frÄn det oberoende opinionsinstitutet Levada.

För sex Är sedan sade Ätta procent av de tillfrÄgade i en undersökning att de skulle delta om sÄdana demonstrationer skulle Àga rum dÀr de bor. I motsvarande undersökning i juli i Är var det 29 procent.

Även om mindre Ă€n en tredjedel vill delta sĂ„ Ă€r det desto fler som sympatiserar med det som sker. 45 procent sĂ€ger sig vara mestadels positivt instĂ€llda till mĂ€nniskorna som deltar i protesterna, medan 17 procent har en negativ instĂ€llning.

Rysslands massmedier, som till största delen stĂ„r under statens kontroll eller inflytande, har inte gett protesterna i Chabarovsk sĂ€rskilt stort utrymme. ÄndĂ„ sĂ€ger 83 procent av de som Levada frĂ„gat att de har koll pĂ„ det som sker dĂ€r. En fjĂ€rdedel av de tillfrĂ„gade sĂ€ger att de följer det med stort intresse.

KĂ€lla: Levada-center


Fakta: Rysslands politiska system

Makten i Ryssland ska enligt författningen frÄn 1993 delas mellan presidenten och regeringen, parlamentet och rÀttsvÀsendet, men i praktiken ligger merparten av makten hos presidenten.

Presidenten utser premiÀrminister och tillsammans med premiÀrministern alla andra ministrar. Denne utser ocksÄ de högsta domarna, riksÄklagaren, riksbankschefen och Àr överbefÀlhavare samt högst ansvarig för alla departement och myndigheter som sysslar med inre och yttre sÀkerhet.

Parlamentet, eller den federala församlingen, bestÄr av underhuset statsduman och överhuset federationsrÄdet. Duman har 450 valda ledamöter medan federationsrÄdets 170 senatorer bestÄr av tvÄ frÄn varje federationssubjekt. NÀsta parlamentsval hÄlls 2021.

I statsduman har regeringspartiet Enade Ryssland drygt tre fjÀrdedelar av alla mandat. De flesta av partierna Àr Kremllojala och oppositionspartier har svÄrt att nÄ ut dÄ staten kontrollerar de flesta stora massmedierna. Oppositionell verksamhet försvÄras ocksÄ av lagar som tillkommit och av polisiÀra tillslag, inte minst mot demonstrationer.

Den sittande presidenten Vladimir Putin vann sitt första presidentval Är 2000. 2008 hindrade grundlagen honom frÄn att stÀlla upp i valet Ànnu en gÄng, och han blev i stÀllet premiÀrminister medan hans nÀra förtrogne Dmitrij Medvedev blev president.

2012 valdes Putin till Rysslands president igen. Enligt den nuvarande ryska konstitutionen varar hans mandatperiod till 2024.

Ryska federationen bestÄr av 85 subjekt: 22 delrepubliker (inklusive annekterade Krimhalvön), 46 oblaster (lÀn), nio krajer (territorium), fyra okruger (autonoma distrikt), tre federala stÀder (inklusive Sevastopol pÄ Krimhalvön) samt Judiska autonoma lÀnet.

KĂ€lla: Landguiden/UI, NE

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om