Nato stöttar Ukraina med generatorer

Nato lovar att stötta Ukraina genom att finansiera bränsle och generatorer.
–President Putin försöker använda vintern som vapen, att tvinga ukrainare att frysa eller fly, säger generalsekreteraren Stoltenberg på en pressträff.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg konstaterar att Ryssland nu använder vintern som vapen i Ukraina och att det ytterligare understryker vikten av att Nato fortsätter stödja Ukraina.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg konstaterar att Ryssland nu använder vintern som vapen i Ukraina och att det ytterligare understryker vikten av att Nato fortsätter stödja Ukraina.

Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Politik2022-11-29 09:52

Stödet kommer efter det att Ukraina drabbats av omfattande strömavbrott som orsakats av ryska attacker mot landets energiinfrastruktur.

– Vårt fokus nu är på att bidra med omedelbart stöd, säger generalsekreteraren Jens Stoltenberg på plats på mötet med Natoländernas utrikesministrar i Bukarest, som Sverige och Finland är inbjudna till.

Tyskland har lovat att skicka fler än 350 generatorer till Ukraina, rapporterar AFP. Enligt Steffen Hebestreit, talesperson för den tyska regeringen, har man också lovat att bidra med ekonomiskt stöd på 56 miljoner euro, motsvarande över 600 miljoner kronor, för att återställa energiinfrastrukturen i landet.

Kuleba i Bukarest

På plats i Bukarest är också Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba, något som Jens Stoltenberg säger är viktigt för att kunna diskutera Ukrainas akuta behov.

– Den här dialogen har gjort det möjligt för oss att öka stödet från Natoallierade till aldrig tidigare skådade nivåer, både gällande militärt stöd, typer av vapen, och också mängden av stöd, säger Stoltenberg.

Natochefen konstaterade tidigare att Natoländerna och deras befolkning har sett levnadskostnaderna öka till följd av Rysslands attack på Ukraina. Men ukrainarna betalar i blod, framhåller han.

Mer enat

– Budskapet från mötet blir, det är jag övertygad om, att vi är enade och att ligger i vårt intresse att fortsätta stödja Ukraina, säger Stoltenberg också i ett gemensamt uttalande med USA:s utrikesminister Anthony Blinken.

Blinken säger att han också räknar med stort stöd för Ukraina från mötet.

– Nato är mer enat än vad jag kan minnas, säger Blinken och jämför med den tid han varit med i Nato-sammanhang, det vill säga 30 år.

Enligt Stoltenberg ligger det i Natos långsiktiga intresse att stödja Ukraina. En seger eller framgång för Rysslands attack på Ukraina skulle visa att attacker likt den på Ukraina lönar sig, att omvärlden låter det ske. Det skulle göra världen farligare, enligt Natochefen.

"Tvinar ukrainarna på knä"

Tysklands utrikesminister Anna-Lena Baerbock säger att omvärlden måste göra vad den kan för att Rysslands övergrepp och attacker på Ukraina inte ska knäcka ukrainarna. Hon säger att hon inte har kunnat föreställa sig de brott mot folkrätt och civilisation som Ryssland nu utsätter den ukrainska befolkningen för, genom att förstöra infrastruktur, uppvärmning el- och vattenförsörjning.

– Föreställ er hur länge man klarar sig i en familj utan el, vatten och värme, säger Baerbock på väg in till mötet och tillägger att Putins taktik är med törst, hunger och kyla tvinga ukrainarna på knä.

Förändrar spelplanen

Jens Stoltenberg påminde, i ett tal några timmar före mötet, att Sverige och Finlands utrikesministrar deltar på tvådagarsmötet i den rumänska huvudstaden. Han talade om vikten av att de sista hindren för ett svenskt och finländskt medlemskap i försvarsalliansen undanröjs så snart det går.

– Det förändrar spelplanen i säkerhetspolitiken i Europa, hävdade generalsekreteraren om de båda ländernas planerade medlemskap.

Den dominerande frågan på Natomötet är Rysslands invasion och krig mot Ukraina och det överhängande behovet av mer stöd till ukrainarna för de ska kunna stå emot och driva tillbaka Ryssland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!