Notan för Putins coronaskydd: 740 miljoner

Emmanuel Macron har åkt på det, likaså Donald Trump och Boris Johnson. Vladimir Putin tycks dock ha klarat sig från att smittas av covid-19, tack vare ett helt system av karantänvistelser för alla som kommer nära den ryske presidenten. Notan? 740 miljoner kronor.

Den ryske presidenten Vladimir Putin.

Den ryske presidenten Vladimir Putin.

Foto: Alexei Druzhinin/Sputnik/AP/TT

Politik2021-04-03 11:43

Vårdpersonal, piloter, städerskor och andra. Ryssland har under pandemin skapat ett helt system för att se till att alla som befinner sig i närheten av Putin är friska, rapporterar BBC:s ryska redaktion.

Myndigheten som ansvarar för logistiken kring presidenten har spenderat runt 740 miljoner kronor på olika insatser för att hålla smittan borta, enligt granskningen. Ofta har det handlat om att sätta personer i karantän på något av de tolv hotell och sanatorier som myndigheten äger.

Framför allt är det personal som varit med på flygresor med Putin, premiärminister Misjustin och andra toppolitiker som fått sitta i karantän, vissa av dem i flera veckor före flygningarna. Även medarbetare i presidentstaben, personliga fotografer och andra har periodvis fått isolera sig, likaså krigsveteraner som skulle sitta nära Putin under segerparaden i Moskva.

Putins pressekreterare Dmitrij Peskov beskriver upplägget som "en allmän praxis".

– Alla myndigheter betalar extra på grund av karantänsregler. Det är helt normalt, säger han vid en presskonferens.

När presidenten är färdig med sina vaccinationer kommer han att börja resa mer, både inom Ryssland och utomlands, enligt Peskov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!