Ända sedan en regeringskris under hösten 2018 har Belgien regerats av en allt mindre övergångsregering. Valet i maj 2019 resulterade sedan i ett splittrat läge varefter otaliga tänkbara koalitioner har prövats och diskuterats, utan enighet.
Men till sist gick det.
– Det som verkade omöjligt, det som har tagit så lång tid – alltför lång tid – är nu ett faktum: en ny federal regering finns på plats, säger Alexander De Croo, regeringsförhandlare för det flamländska liberala partiet, Open VLD, på en presskonferens i Bryssel enligt tidningen Le Soir.
Sju partier
44-årige De Croo är finansminister i övergångsregeringen och tar nu över som premiärminister. Slutuppgörelsen nåddes tillsammans med det fransktalande socialistpartiets chefsförhandlare Paul Magnette.
– Nu gäller det att få det här laget att fungera. Jag har bara en önskan: att de här senaste dagarna ska bli början på en ny rörelse, säger Magnette.
Den nya regeringen ska formellt bildas under torsdagen och består av sju partier: liberaler, socialister och miljöpartier från de två landsändarna Flandern och Vallonien, samt kristdemokraterna i Flandern. I opposition hamnar därmed båda landsändarnas vänsterpartier, Valloniens konservativa samt båda de två stora separatistpartierna i Flandern: NVA och Vlaams Belang.
Flaggprotest
Sistnämnda faktum väcker ilska hos främst NVA, som länge varit Belgiens enskilt största parti.
"En grön-lila regering bildas. Utan majoritet i Flandern, utan demokratisk legitimitet i Flandern. Flagga med det flamländska lejonet i protest", manar förre migrationsministern Theo Francken på Twitter.
Uppgörelsen kommer 493 dagar efter valet. Därmed överlever landets gamla "rekord" från 2010–2011, då det tog 541 dagar att bilda en regering.