Ny belgisk regering – efter 493 dagar

En ny regering föds i Belgien – som därmed slipper slå sitt gamla rekord i långförhandling. Flanderns stora separatistpartier manar dock till protest.

Alexander De Croo, till vänster, i samspråk med Nederländernas utvecklingsminister Sigrid Kaag. Arkivbild från Bryssel.

Alexander De Croo, till vänster, i samspråk med Nederländernas utvecklingsminister Sigrid Kaag. Arkivbild från Bryssel.

Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Politik2020-09-30 10:15

Ända sedan en regeringskris under hösten 2018 har Belgien regerats av en allt mindre övergångsregering. Valet i maj 2019 resulterade sedan i ett splittrat läge varefter otaliga tänkbara koalitioner har prövats och diskuterats, utan enighet.

Men till sist gick det.

– Det som verkade omöjligt, det som har tagit så lång tid – alltför lång tid – är nu ett faktum: en ny federal regering finns på plats, säger Alexander De Croo, regeringsförhandlare för det flamländska liberala partiet, Open VLD, på en presskonferens i Bryssel enligt tidningen Le Soir.

Sju partier

44-årige De Croo är finansminister i övergångsregeringen och tar nu över som premiärminister. Slutuppgörelsen nåddes tillsammans med det fransktalande socialistpartiets chefsförhandlare Paul Magnette.

– Nu gäller det att få det här laget att fungera. Jag har bara en önskan: att de här senaste dagarna ska bli början på en ny rörelse, säger Magnette.

Den nya regeringen ska formellt bildas under torsdagen och består av sju partier: liberaler, socialister och miljöpartier från de två landsändarna Flandern och Vallonien, samt kristdemokraterna i Flandern. I opposition hamnar därmed båda landsändarnas vänsterpartier, Valloniens konservativa samt båda de två stora separatistpartierna i Flandern: NVA och Vlaams Belang.

Flaggprotest

Sistnämnda faktum väcker ilska hos främst NVA, som länge varit Belgiens enskilt största parti.

"En grön-lila regering bildas. Utan majoritet i Flandern, utan demokratisk legitimitet i Flandern. Flagga med det flamländska lejonet i protest", manar förre migrationsministern Theo Francken på Twitter.

Uppgörelsen kommer 493 dagar efter valet. Därmed överlever landets gamla "rekord" från 2010–2011, då det tog 541 dagar att bilda en regering.

Fakta: Svenskan följs av Vivaldi

Belgien är språkligt delat mellan ungefär sex miljoner flamländare i Flandern i norr och fem miljoner franskspråkiga i Vallonien i söder. I öster finns dessutom en liten tyskspråkig minoritet på ungefär 75 000 invånare. Politiskt saknas nationella partier. I stället finns i såväl Flandern som Vallonien separata partier inom varje politiskt område, vilket flitigt bidragit till komplicerade regeringsförhandlingar.

Efter valet 2014 styrdes landet av en koalition mellan flamländska separatistpartiet NVA, liberala MR från Vallonien och Open VLD från Flandern samt de flamländska kristdemokraterna CDV. Regeringen kallades för "svenskan", för dess symbolartade likhet med den svenska flaggan: NVA:s partifärg är gul, liberalerna använder ljusblått medan kristdemokraterna representerades av korset.

Nu bildas i stället en regering kallad Vivaldi, eftersom de deltagande partiernas högst olika partifärger och partiprogram jämförs med De fyra årstiderna – kompositören Antonio Vivaldis klassiska mästerverk. I regeringen ingår liberala MR och Open VLD, kristdemokratiska CDV, socialistpartierna SPA (Flandern) och PS (Vallonien) samt miljöpartierna Groen (Flandern) och Ecolo (Vallonien).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!