Ny FN-varning om krisen i Tigray

Den humanitära krisen i Tigrayregionen i Etiopien blir allt värre och området står inför en allvarlig risk för omfattande svält om inte omvärlden agerar, och det nu. Det skriver Mark Lowcock, chef för FN:s samordnande hjälporgan Ocha, till säkerhetsrådet.

Mark Lowcock. Arkivbild.

Mark Lowcock. Arkivbild.

Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

Politik2021-05-26 07:23

Lowcock varnade i april säkerhetsrådet för att krisen eskalerar och säger nu att det behövs akuta åtgärder för att förebygga riskerna för hungersnöd.

"Det finns en överhängande risk för svält om hjälpen inte trappas upp inom två månader", skriver han och fortsätter:

"Konkreta akuta åtgärder behövs för att bryta den onda cirkeln av väpnad konflikt, våld och bristen på mat".

Lowcock uppger att 90 procent av all skörd förstörts eller plundrats och att en av fem invånare i regionen lider risk för akut matbrist. Även våldet mot civila fortsätter utan att minska. Läget har förvärrats sedan i mars och Ocha-chefen varnar även för att våldtäkter och andra övergrepp fortsätter "utbrett och systematiskt".

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed beordrade en offensiv mot Tigray i november förra året efter anklagelser om att det etiopiska partiet Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF), som styrde delstaten, attackerat arméförläggningar.

Flera vittnesmål om massakrer, övergrepp och urskillningslöst dödande har kommit från regionen, med vilken kommunikationen länge var avskuren.

FN:s migrantorgan IOM uppgav i början av maj att över en miljon människor tvingats fly sina hem, antingen som internflyktingar eller till grannländer. Lowcock uppger i sin rapport att siffran är närmare två miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!