Nya protester trots Tichanovskajas exil

Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja har lämnat landet, enligt uppgift efter påtryckningar från Aleksandr Lukasjenkos regim. Men i Minsk gick tusentals – för tredje kvällen i rad – ut på gatorna i protest mot det officiella resultatet i söndagens presidentval.

Oppositionspolitikern Svetlana Tichanovskaja under ett valmöte i början av augusti. Arkivbild.

Oppositionspolitikern Svetlana Tichanovskaja under ett valmöte i början av augusti. Arkivbild.

Foto: Sergei Grits/AP/TT

Politik2020-08-11 08:15

Svetlana Tichanovskaja hade inte synts till sedan måndagskvällen vilket väckt spekulationer om att hon skulle ha frihetsberövats. Men på tisdagen postade oppositionsledaren ett videoklipp där hon bekräftar att hon tagit sig till Litauen.

– Jag tog ett mycket svårt beslut. Det är ett beslut jag fattat helt självständigt, säger Tichanovskaja i videon.

Litauens utrikesminister Linas Linkevicius uppger att Tichanovskaja beslutat lämna hemlandet efter ett sju timmar långt möte med belarusiska myndigheter.

– Hon kände uppenbarligen ett visst tryck på sig och hade inte mycket val utom att lämna landet, säger Linkevicius under en presskonferens i huvudstaden Vilnius.

Linkevicius säger att Tichanovskaja nu är "i säkerhet" och har återförenats med sina barn, som hon tidigare valde att sända utomlands när den belarusiska regimen trappade upp repressionen inför valet. Utrikesministern antyder också att Tichanovskaja skulle ha fängslats om hon inte lämnat Belarus.

– Det andra alternativet var tydligen inte förenligt med frihet, så hon var tvungen att ta den erbjudna möjligheten att lämna landet.

Video cirkulerar

Strax efter måndagskvällens maratonmöte med regimföreträdare spred den statliga nyhetsbyrån Belta ett videoklipp där Tichanovskaja uppmanade sina anhängare att sluta protestera samt att "respektera lagen". Men i videon tycks oppositionsledaren högläsa ett färdigt uttalande och hennes medarbetare menar att klippet är inspelat under press.

– Vi tror att videon spelats in under påtryckningar från myndigheterna, säger Maria Kolesnikova, en av Tichanovskajas närmaste allierade.

Nordisk-baltisk reaktion

Under kvällen gick utrikesministrarna för de nordiska och baltiska länderna, alltså Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Estland, Lettland och Litauen ut med ett gemensamt uttalande om händelserna i Belarus:

"Vi uppmanar belarusiska makthavare att sluta med förföljelsen av politiska motståndare, att omedelbart släppa de som orättvist hålls frihetsberövade och att mänskliga rättigheter och friheter respekteras. Vi uppmanar Belarus regering att omedelbart påbörja en uppriktig dialog med oppositionen för att undvika våldsamheter framöver. Vi fortsätter att vara engagerade för folket i Belarus och kommer att fortsätta följa utvecklingen noga", skriver utrikesministrarna i sitt uttalande.

EU hotar med sanktioner

EU:s utrikeschef Josep Borrell slog på tisdagen fast att Belarus presidentval varken var "fritt eller rättvist" och varnade för att unionen kan komma att vidta "åtgärder mot de som är ansvariga för våldet vi sett, de orättfärdiga gripandena och valfusket".

EU hade tidigare sanktioner mot en rad personer knutna till Lukasjenkos regim men lyfte många av dem 2016 i anslutning till att Belarus frigav politiska fångar.

Svetlana Tichanovskaja sade under måndagen att hon ansåg sig ha vunnit det omstridda valet. Enligt valkommissionen fick hon 9,9 procent av rösterna medan sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko fick 80 procent.

Utländska observatörer bedömer att inget val i landet har varit fritt och rättvist sedan mitten av 1990-talet.

Demonstrant död

På tisdagskvällen strömmade tusentals oppositionsanhängare – för tredje kvällen i rad – ut på gatorna i Minsk och andra städer för att protestera mot det officiella valresultatet.

De senaste demonstrationerna följer på två kvällar av sammandrabbningar där polisen använd tårgas, chockgranater och vattenkanoner. Enligt polisens egna uppgifter har 5 000 gripits. En demonstrant har dessutom mist livet.

– Polisbrutalitet kommer inte stoppa oss. Vi slåss för rätten att få leva i ett fritt land, säger Yan, en 28-årig sjukvårdare.

51-årige ingenjören Yakov säger att det är bra att Tichanovskaja lämnat eftersom hon är säker i Litauen.

– Vårt mål är att störta Lukasjenkoregimen, säger han.

Även Alesia Rudnik, analytiker på den Minskbaserade tankesmedjan Center for new ideas och ordförande för föreningen Sveriges belarusier, gör bedömningen att Tichanovskajas exil inte innebär slutet på missnöjesyttringarna.

– Jag tror att folket kommer att fortsätta protestera, kanske att fler kommer att analysera de personliga riskerna med att vara ute på gatorna, men i nuläget spelar Tichanovskaja som person mindre roll än kraven på Lukasjenkos avgång, säger hon till TT.

Fakta: Oppositionen i Belarus

Oppositionskandidaten Svetlana Tichanovskaja är hustru till bloggaren Sergej Tichanovskij, som planerat att kandidera i presidentvalet men i stället fängslades i maj. Efter det att Sergej gripits beslöt sig hustrun Svetlana att ta hans plats.

Tichanovskaja har två nära allierade – med snarlika historier – i Maria Kolesnikova, kampanjledare för den fängslade oppositionspolitikern Viktor Babaryko, och Veronika Tsepkalo, vars make Valerij Tsepkalos kandidatur diskvalificerades av valmyndigheten.

Vid en valseger hade Tichanovskaja lovat att frige alla politiska fångar och utlysa nyval där alla diskvalificerade kandidater får delta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!