Protesterna i landet riktar sig mot myndigheternas nedstängning av landet till följd av corona och anklagelser om auktoritärt styre av presidenten Aleksandar Vucić.
I torsdags kväll trotsade tusentals demonstranter det nya förbudet om folksamlingar för framföra en sittande protest framför parlamentet, rapporterar AFP. Demonstrationen gick, till skillnad från tidigare dagar, relativt fridfullt till. Demonstranter bar skyltar med budskapen: "Sitt ner!" och " Vucić är farligare än covid!".
Vucić har befunnit sig vid makten i nästan åtta år, först som premiärminister och sedan 2017 som president. Han själv hävdar att protesterna är iscensatta av politiska motståndare och han säger att om demonstrationerna fortsätter kommer det att bli svårt att få kontroll över coronaviruset framfart i landet.
"Sjukhus är fullpackade"
– De använder coronaviruset för sina politiska syften. Jag har inga problem med protester, problemet är att de blivit våldsamma eftersom de som protesterar inte har några lösningar, de har ingenting att erbjuda folket, säger Vucić i en intervju med Reuters på fredagen.
Enligt fredagens officiella siffror har 18 personer avlidit till följd av viruset det senaste dygnet i Serbien, vilket är den högsta siffran sedan i mitten av april. Och 386 nya fall har registrerats under samma period.
– Våra sjukhus är fullpackade, våra läkare räcker inte till och det är ansvarslöst att protestera, fortsätter Aleksandar Vucić.
Presidenten har under senaste månaden ytterligare stärkt sin position efter att hans parti, konservativa SNS, vann landets parlamentsval den 21 juni med fler än hälften av rösterna. Ett val som flera oppositionspartier bojkottade med motiveringen att möjligheterna till ett fritt och rättvist val inte existerade, rapporterade BBC.
Backade om utegångsförbud
Formellt är presidentposten i Serbien ceremoniell, men Vucić har ändå ett stort inflytande över parlamentet och statliga institutioner i landet. EU-organet EESK har uttryckt oro över "demokratins sorgliga tillstånd i landet".
Tidigare i veckan gick regeringen ut med att de skulle återinföra bland annat utegångsförbud i landet för att häva den ökande virusspridningen. Kritiker anklagar regeringen för att ha lyft coronarestriktioner lagom till valet för att sedan återinföra dem igen. Regeringen drog sedan tillbaka det planerade utegångsförbudet och beslutade i stället att förbjuda samlingar på över tio personer.
Premiärminister Ana Brnabic sade i ett uttalande att tillbakadragandet av utegångsförbudet inte har med protesterna att göra. Hon hävdade i stället att det berodde på att lättare restriktioner skulle vara enklare att följa, rapporterar AFP.