Nye kanslerkandidaten manar till enighet

CSU-ledaren Markus Söder ger upp striden om att bli Tysklands nästa förbundskansler. Därmed blir CDU:s Armin Laschet den kristdemokratiska unionens kandidat till posten – något som tyder på att partiet bedömer personfrågan som mindre viktig, enligt en Tysklandskännare.

CDU:s ordförande Armin Laschet under en pressträff vid partiets högkvarter i Berlin efter Markus Söders besked.

CDU:s ordförande Armin Laschet under en pressträff vid partiets högkvarter i Berlin efter Markus Söders besked.

Foto: Tobias Schwarz/AP/TT

Politik2021-04-20 15:18

Markus Söder säger vid en pressträff i München att han har erbjudit Laschet sitt stöd, och önskar kollegan framgång med de utmaningar som komma skall. Därmed är den bittra strid som den senaste tiden splittrat tvåpartiblocket över.

– Bara en enad union kan vara framgångsrik, säger Söder, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Beskedet att CDU backar sin egen ordförande kom under natten mot tisdag, sedan partistyrelsen diskuterat saken i sex timmar. Laschet fick 77,5 procent av de lagda rösterna, mot 22,5 procent för den i opinionsundersökningar betydligt mer populäre utmanaren Söder, som leder det bayerska systerpartiet CSU.

Inte "primära dragloket"

Armin Laschet manar även han till enighet partierna emellan i kampen att behålla den knappa ledning som unionen, enligt opinionsmätningar, för närvarande har över miljöpartiet De gröna och dess nyutnämnda kandidat Annalena Baerbock.

– Det är viktigt att CDU/CSU går in i valkampanjen som ett team. CDU kommer inte att vinna det här valet utan CSU, och vice versa, säger Laschet på en pressträff efter Söders besked, rapporterar Reuters.

Att unionen nu går fram med Laschet som kanslerkandidat är ett tecken på att man bedömer personfrågan som mindre viktig, enligt Tysklandskännaren Rutger Lindahl, professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Det kommer inte, som i de senaste valen med Merkel, att vara kanslerkandidaten som är det primära dragloket. Jag tror att man satsar på att unionen ska nå framgång genom sin bredd och sin tyngd, och då inte nödvändigtvis med en sådan portalfigur som Merkel har varit, säger han.

Problematisk maktkamp

Nu handlar det om att sluta leden innan sprickan mellan CDU och CSU ytterligare undergräver partiernas chanser att gå segrande ur höstens val, tror Lindahl.

– Det ska vara kamp, till och med konflikt, men när det gäller så får man sansa sig och sluta tjafsa. Nu är det snart val och Söder har fått beskedet att någon jävla ordning ska det vara, som Hermansson sade, säger han, med hänvisning till ett citat av Vänsterpartiets tidigare ledare.

Bedömare ser maktkampen, mindre än ett halvår före det tyska parlamentsvalet, som djupt problematisk för unionen. Vad valet av Laschet innebär återstår nu att se.

Gillar inte skandaler

TT: Laschet är mycket mindre populär än Söder hos tyskarna. Ökar det här chanserna för De grönas Annalena Baerbock att bli kansler?

– Nej, egentligen inte. De gröna har gått fram starkt de senaste åren, men jag tror inte att valresultatet ger Baerbock chansen att bilda regering. Däremot kan det bli en koalitionsregering där De gröna ingår, säger Rutger Lindahl.

Nu gäller det för Laschet att lugna situationen, säger han.

– Det finns helt klart sprickor i unionen som sticker iväg åt olika håll. Men samtidigt är man medveten om att man inte får börja pajkasta nu, för är det något som tyska väljare inte gillar så är det när det blir jippo och skandaler.

Förbundskansler Angela Merkel har redan lämnat över partiordförandeskapet i CDU, och i samband med valet i september tackar hon för sig efter 16 år vid makten.

Bakgrund: Kohls och Adenauers parti

CDU (Christlich Demokratische Union Deutschlands) är Tysklands kristdemokrater, och ett av de två partier som traditionellt dominerat tysk politik (det andra är socialdemokratiska SPD).

CDU leddes mellan år 2000 och 2018 av Angela Merkel. På listan över tidigare partiledare finns bland andra förbundsrepublikens förste ledare Konrad Adenauer och återföreningskanslern Helmut Kohl.

Efter Merkels avgång som ordförande tillträdde Annegret Kramp-Karrenbauer, som dock blev kortvarig på posten. I januari valdes Armin Laschet, ministerpresident i Nordrhein-Westfalen, till ny partiledare, efter att med relativt knapp marginal ha besegrat den mer konservative kandidaten Friedrich Merz.

Politiskt är CDU ett brett, allmänborgerligt parti med en kristen grundsyn. Partiet förespråkar "social marknadsekonomi" (soziale Marktwirtschaft) och finns representerat i alla tyska förbundsländer förutom Bayern, där man har ett valtekniskt samarbete med CSU, som ofta ligger något till höger om CDU.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!