Nytt hopp i brexitkampen

I jakten på ett avtal om framtidens relationer mellan EU och Storbritannien väntar ett middagsmöte i Bryssel på onsdagen för Boris Johnson. Optimism har också väckts av en uppgörelse kring praktiska gränsfrågor i Nordirland.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson väntas till Bryssel under veckan. På tisdagsmorgonen övervakade han de första vaccineringarna mot covid-19 på ett sjukhus i London.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson väntas till Bryssel under veckan. På tisdagsmorgonen övervakade han de första vaccineringarna mot covid-19 på ett sjukhus i London.

Foto: Frank Augstein/AP/TT

Politik2020-12-08 10:35

EU har visat ilsken min under halva hösten sedan den brittiska regeringen lagt fram lagförslag som EU sett som försök att kringgå det utträdesavtal som parterna enades om i vintras.

Men nu slopas de kritiserade paragraferna efter en uppgörelse i den styrgrupp som sköter praktiska frågor kring utträdet.

Även om detaljerna ännu inte är kända är glädjen stor, inte minst i Dublin.

"Goda framsteg! Enighet om praktiskt samarbete och flexibilitet för att göra det så hanterbart som möjligt för folk och företag", skriver Irlands utrikesminister Simon Coveney på Twitter.

Boris till Bryssel

Uppgörelsen i styrgruppen nåddes efter möten mellan Storbritanniens biträdande premiärminister Michael Gove och en av EU-kommissionens viceordföranden, Maros Sefcovic.

Nu ökar hoppet om positiva resultat även när deras chefer snart möts.

– Jag hoppas att det här kommer att skapa en positiva anda också för diskussionerna om ett frihandelsavtal, säger Sefcovic på en presskonferens i Bryssel.

Ett middagsmöte kommer på onsdagen att hållas i Bryssel mellan Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Att Johnson skulle resa till Bryssel i veckan stod klart redan i måndags, men först dagen därpå kom beskedet från den brittiske premiärministern om när resan skulle äga rum.

"Premiärministern kommer att resa till Bryssel för att äta middag med Ursula von der Leyen för att fortsätta diskussionerna om de framtida relationerna mellan Storbritannien och EU", meddelade en talesperson för Johnsons kansli 10 Downing Street.

Fiske och tvister

Storbritannien lämnade EU formellt redan den 31 januari i år, men lyder under övergångsregler fram till den 31 december.

Nu söks i stället ett omfattande handels- och samarbetsavtal för att undvika tullar och långa köer från den 1 januari.

Hittills har dock EU och Storbritannien haft svårt att komma överens, med tre frågor som huvudsakliga tvisteämnen.

Det handlar om vem som ska få fiska hur mycket i brittiska vatten, hur man ska garantera att företag i EU och Storbritannien kan konkurrera på jämbördiga villkor och hur och var framtida tvister ska lösas.

Fler möten?

Boris Johnson andas både optimism och pessimism.

– Vi är redo att engagera oss på alla nivåer, politiskt eller på annat sätt och är redo att pröva allt. Men det finns gränser som ingen förnuftig och oberoende regering eller land är redo att gå över och det måste folk förstå, säger premiärministern till BBC i London.

På EU-sidan räknar luttrade medlemsländer samtidigt med att det fortfarande kan dröja många möten till innan någon uppgörelse finns på plats.

– Jag vågar inte säga om det är deadline i morgon eller om det är i övermorgon eller om man till och med kan hålla på under helgen, säger EU-minister Hans Dahlgren (S) på en pressträff via webben.

Fakta: Tätt schema i Bryssel

Schemat är intensivt för såväl EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som Storbritanniens premiärminister Boris Johnson de närmaste dagarna.

Onsdag: Veckans kommissionsmöte för von der Leyen under förmiddagen i Bryssel. Johnson deltar i premiärministerns frågestund tidig eftermiddag i parlamentet i London.

Torsdag: von der Leyen närvarar när EU:s stats- och regeringschefer håller toppmöte i Bryssel under eftermiddagen och kvällen.

Fredag: Fortsatt toppmöte med EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel för von der Leyen, även med ett särskilt möte för euroländernas ledare.

Lördag: FN och Storbritannien arrangerar ett klimattoppmöte via webben, på femårsdagen av Paris-avtalet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!