Oppositionsledare: Mitt hem är belägrat

Ännu är inte valresultatet klart efter valet i Uganda men enligt officiella siffror leder den sittande presidenten stort. Oppositionsledaren Bobi Wine har avfärdat siffrorna som fusk – något som redan kan ha straffat sig.

Anhängare till oppositionens presidentkandidat Bobi Wine efter att vallokalerna stängts på torsdagen. Arkivbild.

Anhängare till oppositionens presidentkandidat Bobi Wine efter att vallokalerna stängts på torsdagen. Arkivbild.

Foto: Jerome Delay/AP/TT

Politik2021-01-15 08:20

"Vi är belägrade. Soldater i UPDF (Ugandas armé) och andra med vanliga kläder, men beväpnade, har tagit sig över våra stängsel och de kontrollerar nu mitt hem. Ingen av dem talar till oss. Vi har stora problem" , hävdar oppositionskandidaten, den tidigare popstjärnan Bobi Wine, i två inlägg på Twitter som lades ut på fredagseftermiddagen, dagen efter valet.

Tidigare under dagen hade Bobi Wine sagt att det är ett "skämt" att president Yoweri Museveni leder med stor marginal, 63 procent, tidigt i rösträkningen. Bobi Wine har samtidigt 28 procent av rösterna, enligt besked från drygt en fjärdedel av landets vallokaler.

Det slutgiltiga valresultatet väntas komma under lördagen.

– Jag är väldigt säker på att vi besegrade diktatorn överlägset, säger Bobi Wine.

"Vilket skämt!"

– Ugandas folk har röstat i stor omfattning för ledarskifte från diktatur till en demokratisk regering. Men Mr Museveni försöker måla en bild av att han leder. Vilket skämt!

Den 38-årige tidigare popstjärnan som sadlat om och blivit politiker har tidigare hävdat Twitter att valet har kantats av utbredda bedrägerier och våld. Han har dock inte gett någon ytterligare information om vilka händelser han syftar på. Wine har dock lovat att utförliga beskrivningar av bedrägerierna kommer när internet fungerar i landet igen.

I onsdags stängde regeringen ned internet, en dag efter att sociala medier och meddelandeappar förbjudits i landet.

Våldsam upptakt

Regeringen har rapporterat att valet varit fredligt utan rapporter om allvarliga våldsincidenter.

Det finns elva oppositionskandidater, men Bobi Wine ses som den största utmanaren till presidenten, som suttit på posten sedan 1986.

Upptakten till torsdagens presidentval har varit en av de mest våldsamma på många år och många oppositionsanhängare har dödats under valrörelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!