Påstått bombhot kom efter tvångslandningen

Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko har motiverat tvångslandningen av Ryanairplan med att det mejlats in ett bombhot mot flygplanet från terrorstämplade Hamas. Men nu uppger e-postleverantören att mejlet skickades efter det att flygplanet fått besked om att det måste landa i Minsk.

Ryanairplanet som tvingades ned. På bilden har det landat på internationella flygplatsen i Vilnius sedan det fått tillåtelse att lyfta från Minsk – dock utan den nu gripne regimkritiske journalisten Roman Protasevitj och hans flickvän Sofia Sapega.

Ryanairplanet som tvingades ned. På bilden har det landat på internationella flygplatsen i Vilnius sedan det fått tillåtelse att lyfta från Minsk – dock utan den nu gripne regimkritiske journalisten Roman Protasevitj och hans flickvän Sofia Sapega.

Foto: Mindaugas Kulbis

Politik2021-05-27 16:21

Belarus skickade i söndags upp ett stridsflygplan för att tvinga ned ett Ryanairplan som var på väg från Grekland till Litauen. Ombord fanns den belarusiska journalisten Roman Protasevitj och hans flickvän, juridikstudenten Sofia Sapega, som båda greps på flygplatsen i Minsk.

Belarus påstod senare att myndigheter fått ett mejl från palestinska terrorstämplade Hamas om att det fanns en bomb ombord som skulle utlösas när flygplanet befann sig över Litauens huvudstad Vilnius. Det påstådda bombhotet ska ha varit en hämnd för EU:s stöd till Israel under det senaste kriget mellan Israel och Gaza, enligt Belarus.

"Från Schweiz"

Ett utdrag från samtalet mellan flygledningen och Ryanairplanets piloter visar hur tvångslandningen motiverades med att det riktats ett bombhot mot flygplanet, och att piloterna lydde uppmaningen att landa efter viss tvekan om dess sanningshalt. Påståendet har inte tagits på allvar i omvärlden, och Hamas har kraftfullt dementerat att den skulle ha utfärdat ett bombhot mot flygplanet.

I onsdags kom Belarus med nya uppgifter om att mejlet kom från Schweiz. Den schweiziska regeringen förklarade efteråt att den inte hade någon kännedom i saken, och den Londonbaserade researchgruppen Dossier Center publicerade ett utdrag från mejlet som ska ha skickats med hjälp av den schweiziska e-postleverantören Proton Technologies.

"Saknas trovärdiga bevis"

Amerikanska The Daily Beast rapporterar att mejlet skickades 24 minuter efter det att flygledningen kontaktat piloterna om det påstådda bombhotet. Proton Technologies har avböjt att kommentera närmare om mejlet, men bekräftar att det skedde vid en senare tidpunkt än den första kontakten mellan flygledningen och piloterna.

"Vi har inte sett trovärdiga bevis för att de belarusiska påståendena är sanna", skriver bolaget och förklarar att det kommer att samarbeta med europeiska myndigheter i utredningen av händelsen.

Tvångslandningen och gripandena har mötts av mycket hård kritik av EU, Storbritannien och USA. EU har uppmanat flygbolag att undvika Belarus och planerar även nya sanktioner mot regimen.

På torsdagen gjorde G7-länderna (sju av världens största industrialiserade länder) ett gemensamt uttalande där de kräver att Belarus omedelbart och villkorslöst friger Roman Protasevitj och andra politiska fångar i Belarus.

Belarus statliga flygbolag Belavia meddelar att man tvingats ställa in flygningar till åtta länder mellan den 27 maj och 30 oktober med anledning av EU:s planerade flygstopp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!