Det amerikanska läkemedelsbolaget Modernas vaccin har godkänts, enligt den sittande presidenten Donald Trump, som skriver på Twitter att det ska distribueras omedelbart. Det är en sanning med viss modifikation, men det kan ske redan under helgen.
Vaccinet skyndas genom processen och har godkänts av en enhällig expertpanel, men läkemedelsmyndigheten FDA har ännu inte gett definitivt klartecken. Det väntas dock ske när som helst och då rullar ytterligare sex miljoner vaccindoser ut i delstaterna.
I studier har Moderna-vaccinet visat en effektivitet på 94 procent. Det blir det andra vaccinet som godkänns i USA, där vaccinet som tagits fram av bolagen Pfizer och Biontech har getts till människor sedan förra veckan.
"Början på slutet"
På fredagen fick vicepresident Mike Pence och hans hustru Karen varsin dos av Pfizer-Biontech-vaccinet i Vita huset. Vaccineringen direktsändes för allmänheten.
– Vi vill bidra till att bygga upp tilliten till vaccinet genom att göra detta nu, sade Pence efter sprutan, och underströk att sticket inte kändes.
– Jag tror också att den här veckan kommer att gå till historien som början på slutet av coronapandemin, men eftersom antalet fall stiger runt om i landet och inläggningarna på sjukhus stiger, så har vi en bit kvar att vandra.
USA:s folkhälsochef Jerome Adams tog också vaccinet i sändningen. I bakgrunden stod landets ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci och smittskyddsmyndighetens generaldirektör Robert Redfield.
Trump avvaktar
President Trump deltog inte i tv-framträdandet. Under pandemins lopp har han gett blandade budskap om viruset och hur det bör hanteras. Trump har nyligen sagt att han inte känner sig nödgad att ta vaccinet i närtid, då han tror sig vara immun efter sitt eget insjuknande tidigare i höst.
– Han kommer att ta vaccinet så fort hans läkare avgör att det är dags. Men hans prioritet är de som arbetar i första leden, människor på långtidsboenden, säger Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany enligt AFP.
Joe Biden, som efterträder Trump om ungefär en månad, kommer att ta en första spruta på måndag och planerar också att göra det inför allmänhetens ögon.
Fullbelagt i väst
Vårdanställda larmar framför allt från delstaten Kalifornien. Där diagnostiserades fler än 40 000 människor med smittan i de tester som genomfördes under torsdagen, medan ytterligare 300 dödsfall fördes till ett dystert protokoll.
Kalifornien har ungefär fyra gånger så många invånare som Sverige och endast två procent av dess intensivvårdsplatser var lediga på fredagen.
– Vi förväntade oss en snabb ökning, men jag vet inte om någon föreställde sig att det skulle bli så illa som det blivit, säger Adam Blackstone, talesperson för vården i södra Kalifornien, till Reuters.
De flesta vårdinrättningar i delstaten börjar bli fullbelagda och försöker skapa nya, tillfälliga vårdplatser i den mån det går.
– Vi väntar oss att vi kommer att ha fler döda kroppar än vi har plats för, sade Los Angeles borgmästare Eric Garcetti vid en pressträff på torsdagen.
Myndigheterna har samtidigt ett arbete framför sig att övertyga amerikaner om att vaccin är vägen framåt ur pandemin, som hittills lett till fler än 311 000 människors död i landet.
Behöver övertygas
En opinionsundersökning som institutet Ipsos gjorde nyligen å Reuters vägnar visade att inte ens två tredjedelar av den amerikanska befolkningen var öppna inför att ta de två sprutorna som ska ge dem immunitet.
Deras skepsis får näring dels från konspirationsteoretiker i så kallade alternativmedier, men också från stora och tydligt högerorienterade medier.
I tv-kanalen Fox News höll den inflytelserike programledaren Tucker Carlson härom dagen ett långt anförande där han uppmärksammade den stora informationskampanj som bedrivs för vaccinationen, som han kallade en PR-kampanj.
– Den känns falsk eftersom den är det, det är för tillrättalagt, sade han bland annat, vilket mötts av stark kritik och fått annonsörer att hota med bojkott av hans arbetsgivare.