Porös gräns och vårdad ledare väcker känslor

Tusentals människor som illegalt har tagit sig över gränsen till spanska Ceuta har skickats tillbaka till Marocko. Situationen vid gränsen har ökat de diplomatiska spänningarna mellan regeringarna i Madrid och Rabat. De späs på av att en västsaharisk självständighetsledare vårdas i Spanien.

Människor kämpar för att komma iland i Ceuta efter att ha simmat över gränsen från Marocko.

Människor kämpar för att komma iland i Ceuta efter att ha simmat över gränsen från Marocko.

Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Politik2021-05-19 15:57

I ljuset av den första morgonsolen sågs en handfull människor kravla sig upp på stranden i den spanska exklaven Ceuta på onsdagen.

Människorna, som simmat omkring 200 meter från den marockanska sidan av gränsen, möttes av spanska civilgardister med kravallsköldar och batonger. Inget våld utövades dock utan migranterna leddes tillbaka in i Marocko utan att protestera.

– Viva Espania (leve Spanien)! ropar en man som kommer simmande och får hjälp att komma i land av en spansk kusträddningsbåt.

Rekordstor ökning

Liknande scener har utspelat sig längs med Ceutas stränder de senaste dagarna. Den spanska exklaven utgör tillsammans med Melilla EU:s enda landgräns mot Afrika, vilket gör att människor regelbundet försöker korsa gränsen här i hopp om en bättre framtid i Europa.

Bara de senaste dagarna har 8 000 migranter tagit sig in i Ceuta. Över hälften har skickats tillbaka till Marocko av spanska myndigheter.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez besökte Ceuta i tisdags och kallade ökningen av migranter för en "allvarlig kris" för såväl Spanien som Europa. Spanien har också kallat upp Marockos ambassadör för att påminna om att gränskontrollen är ett "gemensamt ansvar".

I en kommentar som har tolkats som en illa dold pik till Marocko säger EU-kommissionens vice ordförande Margaritis Schinas att Europa "inte kommer låta sig skrämmas av någon" och "inte kommer att falla offer för den här typen av taktik".

"Högt pris"

Läget är spänt mellan Marocko och Spanien sedan det framkommit att självständighetsrörelsen Polisarios ledare Brahim Ghali vårdas för covid-19 på ett spanskt sjukhus. Polisario kämpar för att Västsahara ska bli självständigt från Marocko och regeringen i Rabat har surnat till över sjukhusvistelsen.

Vissa bedömare menar att Marocko har lättat på gränskontrollerna som ett sätt att sätta press på Spanien. Och Marockos minister med ansvar för mänskliga rättigheter menar att det inte är mer än rätt på grund av Madrids beslut att vårda Ghali. "Marocko har rätt att luta sig tillbaka... så att Spanien inser att priset att underskatta Marocko är högt" skriver Mustafa Ramid på Facebook.

Kort därefter kom beskedet att spansk domstol i början av juni kommer att kalla Brahim Ghali till ett förhör angående misstankar om krigsbrott.

Förhören är ett första steg mot en större rättsprocess mot Polisario-ledaren. Han är bland annat misstänkt för folkmord, terrorism och tortyr enligt förundersökningsdokument som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

Röda Korsets personal tröstar en av de människor som korsat det spanska gränsen genom att simma.
Röda Korsets personal tröstar en av de människor som korsat det spanska gränsen genom att simma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!