Presidenten vägrar vika inför krav om avgång

Kirgizistans president Sooronbaj Jeenbekov bekräftar att Sadyr Japarov utsetts till ny premiärminister i det oroliga Kirgizistan. Japarov kräver genast att presidenten lämnar sin post – vilket Jeenbekov just nu vägrar.

Omfattande protester har ägt rum i Kirgizistan sedan det omtvistade valet i början av månaden. Arkivbild.

Omfattande protester har ägt rum i Kirgizistan sedan det omtvistade valet i början av månaden. Arkivbild.

Foto: Vladimir Voronin/AP/TT

Politik2020-10-14 11:35

– Presidentens avgång är vad folket kräver. Jag kommer att åka till presidenten i dag och vi kommer att lösa den här frågan, säger Japarov efter att han godkänts som regeringschef av parlamentet.

Förhoppningen är att Japarov kan vara en väg ut ur det maktvakuum som landet hamnat i efter ett omtvistat val i början av månaden.

Värsta krisen

Sadyr Japarov fritogs av anhängare i förra veckan och har upprepade gånger gjort anspråk på posten. På onsdagen deltog 80 av de 120 parlamentsledamöterna i ett extrainsatt möte, där Japarov fick församlingens stöd.

Kort därpå undertecknade Jeenbekov ett dekret som bekräftade utnämningen av Japarov, enligt presidentkansliet.

Signaler har kommit om att presidenten försöker stärka sitt grepp om makten genom att möblera om i toppskiktet på landets säkerhetsmyndigheter och se till att den korruptionsdömde ex-presidenten Almazbek Atambajev har gripits igen.

Presidenten står i sin värsta kris sedan han fick makten för tre år sedan. Våldet och oroligheterna efter parlamentsvalet den 4 oktober, vars officiella resultat gick i hans favör, har skapat ett oklart och kaotiskt politiskt läge.

Vägrar gå

I förra veckan meddelade ändå Jeenbekov att han var beredd att avgå efter att valresultatet ogiltigförklarats. Nu säger hans kansli att presidenten inte har några planer på att avgå innan nya parlamentsval hållits och ett datum satts för presidentval.

Hans pressekreterare Tolgonaj Stamalijeva säger att Jeenbekov "understrukit att han nu inte har någon rätt att lämna presidentskapet, eftersom detta kan leda till en oförutsägbar händelse till nackdel för staten".

Fakta: Kirgizistan

Kirgizistan är en av fem forna sovjetrepubliker i Centralasien och gränsar till Kina, Kazakstan, Tadzjikistan och Uzbekistan. Landet blev självständigt vid Sovjetunionens sönderfall 1991.

Landet är ungefär hälften så stort som Sverige och har drygt sex miljoner invånare. Huvudstad är Bisjkek med cirka 800 000 invånare.

Drygt två tredjedelar av invånarna är kirgizer, 15 procent är uzbeker och 10 procent är ryssar. Invånarna bor huvudsakligen i tre områden: på slätten kring huvudstaden Bisjkek i nordväst, kring sjön Issyk-Kul i nordost och i Fergana-dalen i sydväst.

Ekonomin är beroende av inkomster från utvandrade kirgizer och guldgruvan i Kumtor, som står för tio procent av BNP.

Politiken präglas av motsättningar mellan klaner i den sydvästra och den norra landsändan. Spänningar mellan kirgizer och uzbeker i Ferganadalen kulminerade 2010 i våld som krävde hundratals dödsoffer och tvingade den auktoritäre presidenten Kurmanbek Bakijev på flykt.

Sedan dess har landet regerats av en rad flerpartikoalitioner dominerade av socialdemokrater och demokratin har gradvis stärkts. Utvecklingen bromsas dock av korruption och organiserad brottslighet.

Källor: UI/Landguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!