Putin bjuder in Biden efter ordbråk

Rysslands president Vladimir Putin bjuder in kollegan i USA, president Joe Biden, till ett telefonsamtal. Förfrågan kommer efter upptrappning av bråket om Bidens svar på en fråga om Putin är "en mördare".

Vladimir Putin.

Vladimir Putin.

Foto: Alexei Druzhinin/AP/TT

Politik2021-03-18 14:33

Det var i en intervju med ABC News som Biden svarade ja på frågan om huruvida han höll med om att Putin är en mördare. Uttalandet ledde till att Ryssland kallade hem sin ambassadör från Washington DC och varnade för försämrade relationer.

Rysslands president Vladimir Putin slog tillbaka mot sin amerikanske motpart Joe Biden.

Som en barnramsa

– Den som sa det han var det, sade Putin skämtsamt i ett tv-framträdande och använde ett uttryck från sin barndom, men fortsatte:

– Det är inte bara en barnramsa utan det finns även en djup psykologisk mening. Vi ser alltid våra egna egenskaper i en annan människa och tycker att han är likadan.

Senare på torsdagen meddelade Putin att han gärna vill ha ett telefonsamtal, alternativt via videolänk med Biden, och att han beordrat sitt utrikesdepartement att lyfta frågan.

Efter beskedet kom ett indirekt svar från Vita huset, som meddelade att Biden inte ångrar beteckningen "mördare", skriver AFP.

– Nej, presidenten gav ett direkt svar på en direkt fråga, sade presstalespersonen Jen Psaki.

Tyskland väljer sida

Tysklands regering har valt att ställa sig på Bidens sida i ordkriget.

– Det är tydligt att språkbruket kommer att bli tydligt i Washintong DC gentemot Ryssland, och Joe Biden i synnerhet har bevisat det, sade tyske utrikesministern Heiko Maas (SPD) på torsdagen.

– Detta står också tydligt i de samtal som vi haft med olika (amerikanska) representanter sedan Bidenregeringen tog över makten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!